El ple Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs  d’empara del secretari general de Junts, Jordi Turull, per la negativa del Tribunal Suprem d’aplicar-li la llei d’amnistia. El recurs de Turull era el primer punt de l’ordre del dia del ple de l’òrgan de garanties que s’ha reunit aquest dimarts "amb normalitat", segons fonts del Constitucional, després de l’apagada general elèctrica que va patir dilluns  tot l’Estat espanyol.  El TC, però, no aprecia "la urgència excepcional" per suspendre de forma cautelar la resolució del Suprem, tal com li demanava el polític català per aixecar la seva inhabilitació. Turull segueix el camí dels presos polítics d’ERC, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa, que  ja han demanat l’empara al TC perquè les apliqui la norma de l’oblit penal. El Suprem s’hi nega perquè sosté que es van enriquir personalment amb la malversació de l’1-O.

 Precisament, la setmana passada, el TC va desestimar la recusació que Turull va presentar contra el magistrat conservador José María Macías per apartar-lo del seu recurs d’empara per la negativa del Tribunal Suprem a aplicar-li la llei d’amnistia. El TC va esgrimir que l’escrit es va presentar abans que s’hi hagi admetés a tràmit el recurs d’empara i, per tant, el rebutja per “extemporani” perquè considera que s’ha formalitzat prematurament. Amb l’aprovació d'avui, l’advocat de Turull, el penalista Jordi Pina, podrà tornar a demanar que Macías s’aparti del recurs del juntaire. La no aplicació de l’amnistia significa que es manté la seva condemna per l’1-O per inhabilitació i no es poden presentar a eleccions ni a un càrrec públic fins al 2030 i 2031.

L’amnistia, abans de l’estiu

José María Macías ja ha estat apartat de les deliberacions dels recursos i qüestions d’inconstitucionalitat que té el Tribunal Constitucional sobre la taula i que s’espera que resolgui abans de l’estiu. El TC ha de resoldre si la llei d’amnistia pel procés és constitucional i respecta el principi d’igualtat, entre altres denúncies presentades pel Tribunal Suprem i el PP. Tots els esforços se centraran en aquesta sentència, clau per a Catalunya i també perquè el govern espanyol pugui ser liderat Pedro Sánchez.

El president a l’exili, Carles Puigdemont, i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig són els darrers afectats per la no aplicació de la llei d’amnistia, pendents de demanar empara al TC. El seu cas és més greu perquè el jutge Pablo Llarena manté l’ordre de la seva detenció, i el que demanaran és que cautelarment se suspengui. L’advocat de Puigdemont i Comín, el penalista Gonzalo Boye, no es dona per vençut en cap tràmit i ha presentat al Suprem un incident de nul·litat en què denunciava que l’alt tribunal espanyol, amb la seva negativa, posa en perill l’Estat de dret. Per això, li demana que rectifiqui i els apliqui la norma i respecti la voluntat del legislador.

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!