El Tribunal Constitucional serà contundent amb la Conselleria d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència dirigida pel conseller Raül Romeva i declararà inconstitucional tot el Departament, des del seu nom fins a la seva creació i competències. Així ho publica avui El Español, que assegura que ho suprimirà tot perquè considera que aquestes competències corresponen a l'Estat.
El Consell de Ministres ja va acordar el 5 de febrer de l'any passat qüestionar la creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de la Generalitat, així com l'estructuració precisament de la Conselleria d'Exteriors i ho van portar al TC perquè decidís "si el que ha fet la Generalitat està dins l'àmbit de competències".
I és que el govern de Mariano Rajoy considerava que això vulnera la competència exclusiva de l'Estat en matèria d'exteriors perquè, a parer seu, la denominació del Departament de Romeva hauria de versar sobre l'acció exterior de la Generalitat i no relativa als Afers Exteriors.
Després de les diferents peticions de l'executiu estatal al Constitucional, el desembre del 2016 l'Alt Tribunal va estimar part del recurs del govern espanyol contra la llei catalana d'acció exterior i les relacions amb la Unió Europea i va explicar llavors que les comunitats autònomes podien portar a terme acció exterior sempre que respectin l'article 149.1.3 de la Constitució, que fa referència a la competència exclusiva de l'Estat en matèria d'acció exterior.
Els camins de Romeva
El 17 de febrer del 2015, l'Alt Tribunal suspenia la Conselleria, motiu pel qual el Govern va decidir respondre l'1 de març amb un canvi de nom: va passar d'anomenar-se Conselleria d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència a Conselleria d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.
Quinze dies més tard, els de Rajoy tornaven a demanar la nul·litat del Departament sota l'argument que "amb independència de la denominació que utilitzi aquesta Conselleria, es mantenen invariables les funcions que li va atribuir el Govern" i que incloïa la política exterior, una competència exclusiva de l'Estat. A l'abril de l'any passat, el conseller d'Exteriors anunciava que cada Conselleria estava creant les estructures d'Estat necessàries per preparar la independència de Catalunya".
Des de llavors, Romeva no ha parat de trepitjar terreny internacional per explicar el procés i la judicialització de la política a Espanya. Fins i tot el 12 d'octubre de l'any passat va permetre obrir totes les delegacions del Govern a l'exterior i el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va anunciar l'obertura de sis oficines més a l'estranger de comerç i inversions.
A més, diferents països com Suïssa, Estònia i Irlanda han creat, al llarg d'aquests mesos, grups als parlaments per seguir el procés català i els mitjans i polítics internacionals segueixen amb molt d'interès els passos del Govern i les diferents respostes de l'Estat.