El ple del Tribunal Constitucional ha aprovat per unanimitat la suspensió del Pla d'Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea aprovat pel Govern el juny passat. L'Alt Tribunal admet així el conflicte de competències plantejat l'octubre passat el govern espanyol, que va considerar que la normativa menyscabava les competències de l'Estat.
El ple del tribunal ha atés per unanimitat la suspensió cautelar sol·licitada per l'Executiu i avalada pel Consell d'Estat contra el Pla. Ho ha fet després que l'executiu espanyol demanes la suspensió immediata després que el Govern contestés negativament al requeriment d'incompetència que se li va remetre a l'agost.
La suspensió té efecte des del 28 d'octubre, quan l'executiu espanyol va interposar el conflicte positiu de competència. Ara, el TC dóna trasllat al Govern perquè aporti els documents i al·legacions que consideri oportunes. El Pla d'Acció Exterior recull l'estratègia de relacions exteriors del govern així com el mapa de delegacions a l'exterior, amb un total de 127 actuacions.
El govern espanyol, concretament el seu ministre d'Exteriors, Josep Borrell, ha concentrat tots els seus esforços en anul·lar l'acció exterior del Govern. El juliol passat va demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tancar cautelarment les delegacions del Govern a Berlín, Londres i Ginebra en considerar que estaven "al servei d'un projecte secessionista inconstitucional", petició que va ser desestimada pel tribunal.
Més recentment, Borrell ha recorregut davant dels tribunals la obertura de les delegacions catalanes a l'Argentina, Mèxic i Tunísia.
Els arguments del govern espanyol
L'executiu espanyol va acordar el 18 d'octubre impugnar davant el Constitucional el pla d'acció exterior de la Generalitat en entendre que menyscaba les competències de l'Estat en política exterior vulnera el principi de lleialtat constitucional en l'exercici de les competències pròpies.
La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, va argumentar que el pla no esmenta altres subjectes de l'acció exterior, òbvia la necessitat de coordinar-la i omet tota referència a l'Estat i a la funció de coordinació que realitza. I tot això, va afegir, emmarcat en el context en el qual ha estat aprovat, que, en paraules del Consell d'Estat citades per la portaveu, és el de "un procés independentista que pretén el desprestigi de la imatge internacional d'Espanya".