El Tribunal Constitucional celebrarà un ple dimarts vinent en el qual analitzarà si admet a tràmit la qüestió d’inconstitucional de la llei d’amnistia del procés presentada per la sala penal del Tribunal Suprem, segons ha anunciat l’òrgan de garanties aquest  dimarts a la tarda. El magistrat  conservador Ricardo Enríquez Sancho serà el ponent per realitzar aquesta primera deliberació de tràmit fins a l’anàlisi de fons. Precisament, el magistrat Juan Carlos Campo ha anunciat que s’abstindrà d’aquesta deliberació perquè va ser ministre de Justícia quan el govern  espanyol va concedir els indults als presos polítics catalans.

La sala penal del Suprem, presidida pel magistrat Manuel Marchena, sosté que la llei de l'oblit penal vulnera  tres articles de la Constitució espanyola: el principi de legalitat i jerarquia normativa (art. 9.3), la igualtat davant la llei (art. 14) i la independència judicial (art.117). I, per això, ha presentat aquesta consulta a l'òrgan de garanties en la revisió d'una condemna per desordres públics a uns joves l'1-O a Girona. Amb aquest argument no ha aplicat l'amnistia a cap dels condemnats per desordres que té sobre la taula per revisar.

Sense aplicar l'amnistia als polítics catalans 

A més, el Tribunal Suprem manté la seva negativa d'aplicar l'amnistia als presos polítics que encara tenen la inhabilitació a càrrec públic pel delicte de malversació de l'1-O: l'expresident d'ERC, Oriol Junqueras; el secretari general de Junts, Jordi Turull, i els exconsellers Dolors Bassa i Raül Romeva. L'alt tribunal espanyol se'n va anar de vacances sense respondre el recurs de súplica dels polítics contra la seva negativa a aplicar-los l'amnistia en assegurar que es van enriquir amb la malversació de l'1-O,  que és una de les excepcions per aplicar la norma. Aquesta espera implica que els polítics no puguin presentar un recurs d'empara davant el TC, que és un procediment paral·lel al de la qüestió d'inconstitucionalitat, tot i que el fons del debat és el mateix.

L'advocat Gonzalo Boye també ha denunciat el magistrat Pablo Llarena per  haver dilatat la seva resposta als recursos presentats en nom de Carles Puigdemont per no aplicar-li la llei d'amnistia. El jutge instructor manté l'argument dels seus col·legues del Suprem que amb l'1-O Puigdemont  s'hauria enriquit i, per tant, no li pot aplicar la norma de l'oblit penal. Puigdemont ha d'esperar a la segona resposta negativa de Llarena  per poder presentar un recurs a la sala penal del Suprem, que també li denegarà l'amnistia, fins a poder demanar empara al Constitucional. Així, que el més probable és que el TC respongui abans al Suprem, el qual hauria d'aplicar la norma si és validada per l'òrgan de garanties.

Enuig per la no-detenció de Puigdemont

A més, el jutge Llarena ha exigit explicacions als Mossos d'Esquadra i al Ministeri de l'Interior pel seu "fracàs"  i no executar la seva ordre de detenció del president a l'exili quan va fer un acte llampec a Barcelona a l'agost i, al final va descartar, prendre possessió de l'acta de diputat al Parlament davant l'elevat nombre d'agents al voltant de la cambra catalana, segons ha desvelat Jordi Turull.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!