Decisió important al Tribunal Constitucional (TC). La secció de vacances de l’òrgan de garanties serà dominada per magistrats progressistes davant la possible detenció del president a l’exili, Carles Puigdemont, que manté el seu compromís de tornar a Catalunya si hi ha un ple d'investidura al Parlament. El magistrat Pablo Llarena ja ha deixat clar que no aplica l’amnistia a Puigdemont ni als exconsellers Toni Comín i Lluís Puig i els manté l’ordre de detenció a l’estat espanyol. Així, que una possible detenció dels actuals diputats de Junts (Puigdemont i Puig), primer ha de passar pel Suprem, i després demanar empara a l’òrgan de garanties. Actualment, el Constitucional està dominat per una majoria progressista (7 a 4), tot i que la secció de vacances podria haver tingut una composició conservadora i repetir la resolució conflictiva en la qual va rebutjar un recurs d'empara de Puigdemont, l'estiu passat.
Segons ha informat el Tribunal Constitucional, aquest dilluns, de l’1 al 16 d’agost formaran la secció de vacances: la vicepresidenta Inmaculada Montalbán, mà dreta del president Cándido Conde-Pumpido, i la també progressista María Luisa Segoviano, amb el conservador Ricardo Enríquez. I del 17 al 31 d’agost seran a la secció els magistrats progressistes Ramón Sáez i Laura Díez i el magistrat conservador César Tolosa.
La polèmica decisió del TC
El 9 d’agost passat la secció de vacances —formada pels magistrats César Tolosa, Concepción Espejel i Laura Díez— va inadmetre un recurs d’empara Carles Puigdemont i Toni Comín contra el seu processament per malversació agreujada i desobediència. La magistrada Díez va expressar en un vot particular la seva disconformitat perquè considerada que no era urgent la resolució i que calia portar la petició dels polítics al ple del TC, tot i que en el fons compartia que no se'ls havia vulnerat cap dret per part del Tribunal Suprem. En el cas actual, sí que hi hauria una urgència, si es compleix l’ordre de Llarena de fer detenir Puigdemont i Puig si posen un peu a territori espanyol.
El Suprem adorm l'amnistia
Actualment, el magistrat Llarena encara ha de respondre els recursos de reforma presentats per la defensa de Puigdemont, Comín i Puig, encapçalada per Gonzalo Boye, contra la seva decisió de l'1 de juliol passat de negar-los l'amnistia en sostenir que amb l'1-O es van enriquir, una excepció per no aplicar la norma. L'instructor del Suprem també va preguntar a les parts, si havia de portar la llei al Constitucional en considerar que vulnera drets. Ha obtingut una resposta contundent del penalista, que acusa el jutge adormir la causa, ja que l'agost és inhàbil, si no són causes urgents, i de recolzar-se amb Vox, ja que ni la Fiscalia ni l'Advocacia de l'Estat no comparteixen el seu criteri.
I és que després de la negativa de Llarena, els diputats de Junts hauran de presentar recurs d'empara a la sala penal del Suprem, encapçalada per Manuel Marchena, que, com a mínim, donarà 5 dies a les parts, i per tant la seva resposta es pot ajornar fins al setembre. El Suprem no té cap termini perquè en haver fet la primera resolució sobre la llei d'amnistia no té l'obligació dels dos mesos marcats per la llei, segons el parer de juristes consultats. El procediment es podria accelerar una mica més, si Puigdemont i Puig són detinguts, però ningú s'atreveix a posar terminis.