Ja és oficial. El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat prohibició de les corrides de toros a Catalunya, després que dimarts passat votessin a favor de suspendre aquesta llei aprovada pel Parlament el 2010, com ja va avançar El Nacional.
L'alt tribunal ha resolt per majoria –però no per unanimitat, ja que hi ha hagut un vot particular pel 'no', vuit vots a favor i tres en contra– que l'Executiu català va anar més enllà de les atribucions que li concedeixen les transferències de gestió que exerceix en la matèria.
L'argument per suspendre l'article 1 de la llei catalana és que "envaeix la competència de l'Estat" per ser la festa nacional declarada patrimoni cultural. Ara bé. Tot i que, segons la resolució, Catalunya té competència per regular els espectacles públics, la Generalitat vulnera els articles 148.1.28 i 149.2 de la Constitució.
El primer estableix la "defensa del patrimoni cultural, artístic i monumental espanyol contra l'exportació i l'espoliació; museus, biblioteques i arxius de titularitat estatal, sense perjudici de la seva gestió per part de les comunitats autònomes", mentre que el segon afirma que "sense perjudici de les competències que podran assumir les comunitats autònomes, l'Estat considerarà el servei de la cultura com a deure i atribució essencial".
Això sí. Cal recordar que el Govern ja va assegurar que deixaria "sense efectes pràctics" una possible sentència del TC contra la prohibició de les corrides de toros a Catalunya. "No volem un país on es mati i es faci patir els animals", va assenyalar la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté.
Sense competències
La ponència, votada pels magistrats, va ser presentada per la també magistrada catedràtica en Dret Civil a la Universitat de Barcelona, la catalana Encarna Roca, que és magistrada del TC des del 2012.
Els membres del Constitucional han considerat que el Parlament, si bé té competències per regular aquesta mena d'espectacles, no té facultats per prohibir-los. De la mateixa manera, una altra de les consideracions legals seria el reconeixement de les curses de braus com a "patrimoni cultural", que va ser aprovat al Congrés l'any 2013.
Altres arguments són la llibertat d'empresa, la tradició cultural de les curses de braus i la protecció constitucional de les "minories culturals", a excepció de quan atempten contra la "dignitat humana".
Dóna la raó al PP
D'aquesta manera, el TC dóna la raó al grup parlamentari del PP del Senat –encapçalat aleshores pel que avui és president del Senat, Pío García Escudero– que el mateix 2010 va registrar un recurs d'inconstitucionalitat adduint que la Llei del Parlament envaeix competències estatals.
Segons el PP, la Llei vulnera cinc articles de la Constitució: són el 20, el 27, el 44, el 46 i el 149.1. Aquest últim és el que ha utilitzat el TC per abolir la prohibició, perquè és el que estableix que l'Estat té competència "exclusiva" per regular "les condicions bàsiques que garanteixin la igualtat de tots els espanyols en l'exercici dels seus drets".