Sorpresa. El Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) ha donat la raó al Parlament Europeu que  no podia reconèixer Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats el juny de 2019, quan van obtenir l’escó per Junts, perquè les autoritats espanyoles no els van posar en la llista perquè no van anar a jurar la Constitució, segons la sentència que el tribunal ha fet públic aquest dijous. És a dir, el TJUE referma la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), del juliol del 2022, que va avalar la negativa inicial del Parlament Europeu a donar l'escó als diputats juntaires perquè Espanya no els va posar en la llista d'electes. A més, el tribunal insisteix que la negativa del Parlament  del 27 de juny de 2019, a acceptar-los com a eurodiputats  "és una resolució no recurrible perquè no va modificar la seva situació jurídica", i per tant denega els recursos presentats per Puigdemont i Comín.

"El Tribunal General va declarar correctament que el president del Parlament Europeu no podia apartar-se de la llista de diputats electes que les autoritats espanyoles li havien notificat oficialment", afirma el TJUE en la resolució.

En mans de la justícia espanyola

El tribunal amb seu a Luxemburg hi afegeix: "En efecte, el president del Parlament no disposa de cap competència per a controlar l'exactitud d'aquesta llista, sota pena d'infringir el repartiment de competències entre la Unió i els Estats membres. Dit control correspon exclusivament als òrgans jurisdiccionals nacionals, si és el cas prèvia remissió prejudicial davant el Tribunal de Justícia, o a aquest últim en resposta a un recurs per incompliment."

Amb aquesta resposta, hi ha juristes que interpreten que ara els membres de Junts haurien de reclamar als tribunals espanyols que el govern espanyol compleixi la sentència del mateix TJUE que va validar la immunitat d'Oriol Junqueras en ser escollit europarlamentari, motiu pel qual el Parlament Europeu va reconèixer Puigdemont i Comín el 2020.

Amb tot, caldrà veure ara els efectes que aquesta resolució té en Comín, que està en la mateixa situació que el 2019, ja que la Junta Electoral Central (JEC) el va tornar a descartar de la llista  tot i haver obtingut l’escó en les passades europees del 9 de juny, i ja ha presentat una nova demanda al TGUE perquè l'Eurocambra li doni la credencial d'eurodiputat.

El precedent de la sentència de Junqueras

L’advocat general del TJUE i l’advocat dels polítics catalans, Gonzalo Boye, van demanar  la rectificació del Parlament Europeu perquè sostenen que ha d'aplicar a Puigdemont i Comín la sentència del mateix TJUE que donava la raó a Oriol Junqueras, que tenia immunitat un cop elegit diputat.

En aquest llarg litigi, Puigdemont i Comín van poder assumir l'escó el gener de 2020 (amb efectes de 2 de juliol), quan l'aleshores president de l'Eurocambra, David Sassoli, ara difunt, els va admetre arran de la sentència del TJUE que assegurava que el líder d’ERC Oriol Junqueras tenia immunitat com a europarlamentari perquè la condició d'eurodiputat s'obté un cop ha estat escollit a les urnes, i no cal cap mesura més.

Cap modificació jurídica

Ara, el TJUE conclou: "El president del Parlament es va limitar a fer el que estava obligat a fer: prendre nota de la llista de diputats electes notificada per les autoritats espanyoles, que constituïa per a ell una situació preexistent derivada de decisions que s'havien adoptat en el pla nacional. L'escrit de 27 de juny de 2019 no va modificar la situació jurídica dels senyors Puigdemont i Comín i, per tant, no tenia naturalesa d'acte recurrible."

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!