El Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) contra les multes de la Junta Electoral Central a TV3 i Catalunya Ràdio abans de les eleccions del 21 de desembre del 2017, en el marc de les eleccions al Parlament de Catalunya del 21-D.
La JEC va considerar que TV3 i Catalunya Ràdio van vulnerar en quatre ocasions els principis de neutralitat informativa i pluralisme polític. L'alt tribunal confirma que es van tractar de continguts partidaris des del mitjà públic alineant-se amb formacions polítiques.
Dos d'aquests motius de la JEC es referien a "La Portada" del programa El matí de Catalunya Ràdio, de Mònica Terribas, en les edicions del 28 i del 30 de novembre, i els altres dos a la cobertura informativa donada per TV3 a un concert “per la llibertat dels presos polítics" convocat per l'ANC el 2 de desembre del 2017, en el programa Telenotícies Vespre, i a una manifestació a Brussel·les el 7 de desembre del mateix any.
Els magistrats han escoltat i vist els programes que van donar lloc als acords de la Junta Electoral Central, i confirmen que no són compatibles amb els principis de neutralitat informativa ni amb l'exigència de respecte al pluralisme.
Segons destaca la sentència, “el concepte de neutralitat informativa no és un calaix de sastre” que admeti qualsevol contingut i entri en conflicte amb la llibertat d'informació, sinó la plasmació en els períodes electorals de l'exigència reforçada per als mitjans públics de l'objectivitat requerida a totes les Administracions Públiques.
Subratlla que les al·locucions de Terribas “no contenen ni són informació sinó opinió. I, pels termes en què s'expressen, reflecteixen una mena de línia editorial del mitjà". Sobre la cobertura del concert del dia 2 de desembre del 2017 i la donada a la manifestació del dia 7 següent: “Incorren en el mateix vici. El mitjà públic es converteix en altaveu d'iniciatives de part i ho fa d'una manera que no té proporció amb el tracte donat als altres participants en les eleccions. La demanda reconeix que es van produir diverses connexions amb el concert i no nega les referències horàries que destaca la Junta Electoral Central sobre la cobertura de la manifestació".
"El caràcter noticiós i l'interès d'un i un altre esdeveniment no són discutibles, però tampoc ho és que eren iniciatives de part amb transcendència electoral i que el mitjà públic va amplificar el seu ressò beneficiant així els que els van promoure en desavantatge per a les altres forces polítiques que participaven en les eleccions”, conclouen.