La cúpula del Tribunal Suprem ha lamentat la dimissió del seu ja expresident Carlos Lesmes i ha exigit posar fi al "desastre institucional", mentre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo asseguren que avancen en la renovació del Poder Judicial i el Tribunal Constitucional. Però aquests suposats avenços no són suficients per a l'alt tribunal, ja que el que es vol és que s'assoleixi "immediatament" una solució. En una nota de premsa difosa aquest dilluns, la Sala de Govern del Suprem ha argumentat que s'ha vist "obligada" a mostrar públicament "el seu més profund pesar i el de tots els magistrats" per una situació "sense precedents en l'experiència constitucional d'Espanya".

Dit això, l'alt tribunal ha retret "l'incompliment ja per gairebé quatre anys pel Congrés dels Diputats i pel Senat de la seva obligació de designar els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que ha de substituir el format el 2013 i la impossibilitat que mentrestant aquest últim efectuï nomenaments discrecionals". Tot plegat porta al Suprem cap a una "situació límit" i suposa "la deslegitimació del mateix CGPJ", alhora que "perjudica la imatge del Poder Judicial i afecta greument la mateixa Constitució".

Carlos Lesmes formalitza la renúncia

Després de l'anunci que va fer diumenge a la tarda, Lesmes ha formalitzat aquest dilluns la renúncia com a president tant del Tribunal Suprem com del CGPJ. I ho ha fet davant la manca d'acord entre el PP i el PSOE per renovar l'òrgan de govern dels jutges. Així doncs, ha signat la dimissió i ha comunicat la decisió tant al rei Felip VI com al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Quan la renúncia es publiqui en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), s'activarà el mecanisme de successió en la persona del vicepresident de l'alt tribunal, el magistrat Francisco Marín Castán.

 

La dimissió de Lesmes agreuja la crisi al Poder Judicial, de manera que Sánchez i Fejóo s'ha reunit aquest dilluns. La trobada ha finalitzat amb suposats avenços, tot acordant "un últim intent en la negociació per trobar una solució ràpida al bloqueig". "Espanya no es mereix aquesta crisi institucional i els ciutadans desitgen que es passi pàgina tan aviat com sigui possible", ha reflexionat el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños. Tot i això, no s'han posat terminis a l'acord assolit en la reunió que els dos dirigents han mantingut a la Moncloa, però han assegurat que treballaran de manera "ràpida i urgent" perquè és una voluntat compartida entre les parts. La vicepresidenta Yolanda Díaz ja ha estat informada de tot plegat.