El Tribunal Suprem ha guanyat la primera partida a Luxemburg. A més de desestimar les dues demandes de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), en sentència, comunicada aquest dimecres, sosté que el Tribunal Suprem és l’òrgan competent per demanar el suplicatori per aixecar la immunitat als eurodiputats de Junts a la cambra europea, no el Ministeri de Justícia, com sosté l’exili. Aquest fet avala el jutge instructor Pablo Llarena en la seva actuació i la investigació penal oberta el 2017 contra els organitzadors de l’1-O i del procés d’independència de Catalunya. El posicionament del TGUE contrasta amb el del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), que el gener passat en la resposta de les prejudicials a Llarena, obria la porta que el Suprem no era l’òrgan competent per jutjar-los, tot i que aprovava que una euroordre d’entrega s’ha de complir. Bèlgica tornarà a tenir la darrera paraula si aprova l’extradició o no dels diputats a l’exili.
🔴 Sentència a Puigdemont, DIRECTE | El TGUE desestima els recursos per la immunitat i el suplicatori
En concret, en la sentència, el Tribunal General de la UE afirma que a falta d’una disposició europea que determini l'autoritat competent per sol·licitar la renúncia a la immunitat d'un diputat al Parlament, “correspon a cada estat membre, en el marc de la seva autonomia processal, nomenar aquesta”. I afegeix que el Parlament va demanar a cada estat membre que identifiqués l’autoritat competent i que el Regne d’Espanya va informar que, com tampoc hi ha una disposició en la legislació espanyola, “es podria considerar, a títol merament informatiu, el president del Tribunal Suprem”. El 2020, el govern espanyol va ratificar que el Tribunal Suprem és el competent, tal com el té en procediments contra diputats i senadors espanyols, com fixa la Llei Orgànica del Poder Judicial. I el TGUE conclou: “El Parlament va assenyalar que la sala penal del Tribunal Suprem era, d'acord amb el dret espanyol interpretat pels tribunals nacionals i comunicat al Parlament pel Regne d'Espanya, l'autoritat competent per sol·licitar la renúncia a la immunitat d'un diputat.”
Llibertat de moviments, qüestionada
Un pilar bàsic de la defensa de l’exili, exercida per Gonzalo Boye, és que la causa dels polítics catalans es vinculi amb l’article 2 del Tractat de Lisboa de la UE, aprovat el 2007, que fixa que “la Unió oferirà als seus ciutadans un espai de llibertat, seguretat i justícia sense fronteres interiors, en el que està garantida la lliure circulació de persones”.
El TGUE, però, ha indicat que la immunitat dels eurodiputats catalans és per protegir la seva tasca al Parlament i a la Unió. I, per tant, manté la potestat del jutge Llarena de fer detenir Puigdemont, Comín i Ponsatí si trepitgen territori espanyol; i ara va més enllà i posa en dubte que tinguin garantida la llibertat de desplaçament per anar a l'Eurocambra. Els diputats europeus tenen tres tipus d'immunitat: nacional, internacional i de desplaçament, i fins ara, l'exili català tenia clar que tenia garantida la immunitat internacional i la de desplaçament per anar al Parlament.
Pel que fa a la retirada de la seva immunitat, el Tribunal General de la UE afirma que "no correspon al Parlament Europeu avaluar la legalitat dels actes adaptats per les autoritats judicials actuants durant el procediment en qüestió, ja que aquesta és competència exclusiva de les autoritats nacionals". És a dir, la cambra no ha d'analitzar si el Suprem ha vulnerat drets als independentistes catalans, com denuncien.
Els exiliats ja han anunciat que presentaran recurs de la negativa del TGUE al TJUE. Tenen un termini de 2 mesos i 10 dies. També hauran de demanar mesures cautelars perquè el jutge Llarena no demani la seva entrega immediata a les autoritats belgues.