L'ambaixador d'Espanya al Regne Unit, Federico Trillo, ha anunciat aquest dijous que deixa el seu càrrec com a ambaixador a Londres a partir de demà, després que el ministeri de Defensa hagi assumit l'informe del Consell d'Estat sobre les seves responsabilitats en l'accident del Iac-42 quan ocupava com a ministre aquesta cartera.
L'exministre ho ha anunciat des de la capital anglesa, poques hores després que 13 exambaixadors hagin reclamat per carta el seu cessament a l'actual ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis. L'exministre de Defensa en el Govern de José María Aznar (1996-2004) ha fet una declaració breu en l'ambaixada espanyola.
L'ambaixador ha recordat que "fa ja algun temps" va comunicar al Govern de Mariano Rajoy la seva decisió de deixar el càrrec i va avançar que el seu relleu es durà a terme demà.
La decisió de Trillo es produeix després que el passat 3 de gener es divulgués un informe del Consell d'Estat sobre la responsabilitat patrimonial del Govern en un sinistre que va costar la vida a 62 militars que tornaven de l'Afganistan el 26 de maig de 2003.
Nou dies de polèmica
Trillo ha anunciat avui la seva dimissió d'aquest càrrec després de nou dies de polèmica sobre la seva idoneïtat per seguir al capdavant del mateix després de l'informe del Consell d'Estat sobre l'accident del Iac-42.
Aquest informe de l'òrgan consultiu del Govern assenyalava que el Ministeri de Defensa, al front del qual era Trilloen el moment de l'accident d'aquest avió que tornava de l'Afganistan, va haver d'haver adoptat mesurades davant dels indicis d'inseguretat detectats en el transport contractat per al trasllat de tropes.
A més, coincidia amb la justícia espanyola en què la causa de l'accident va ser l'esgotament i la falta de formació dels pilots de l'avió Iac-42 contractat pel Ministeri de Defensa.
Tot just conèixer-se aquest informe, el 3 de gener, hi va haver una successió de peticions de dimissió "fulminant" de Trill per part de diversos partits de l'oposició, entre ells el PSOE, Podemos i Ciutadans.
Aquests partits van demanar també la compareixença en el Parlament de l'actual ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, després que, en un primer moment, Rajoy considerés que aquest assumpte ja estava "substanciat judicialment" una vegada que l'Audiència Nacional decidís arxivar el procediment penal obert contra sis comandaments militars.
El PP el considera injustificat però el relleva
El PP va considerar injustificades aquestes peticions de dimissió, mentre que l'Associació de Familiars de Víctimes del Yakolev 42 va destacar el suport moral que suposava l'informe del Consell de l'Estat, es va preguntar qui anava a demanar ara perdó i va sol·licitar una reunió amb Cospedal.
L'endemà, el Govern va anunciar el relleu de Trillo al capdavant de l'ambaixada de Londres encara que va desvincular aquesta decisió del dictamen del Consell d'Estat i la va emmarcar en la substitució de 72 ambaixadors que estaven pendents de ser reemplaçats perquè no es va poder fer abans a causa que l'Executiu va estar en funcions durant deu mesos.
Alhora, la mateixa Cospedal va demanar de comparèixer en comissió en el Congrés a iniciativa pròpia i va anunciar que es reuniria amb els familiars de les víctimes, que van rebutjar qualsevol "cessament emmascarat" de Trillo.
Tornar al Consell d'Estat
Una vegada coneguda la intenció del Govern, Trillo va fer les seves primeres declaracions i en elles va expressar la seva intenció de tornar a ocupar el seu lloc com a lletrat en el Consell d'Estat després que, segons va assegurar, al maig comuniqués a l'Executiu el seu desig d'abandonar l'Ambaixada d'Espanya al Regne Unit.
Aquest anunci va provocar malestar a l'oposició per considerar inadequat que pretengués tornar a l'òrgan que precisament va redactar l'informe sobre el Iac-42. En els dies successius, representants de l'oposició van reiterar les seves exigències de dimissió i va ser el passat dimarts quan la ministra de Defensa es va reunir amb els familiars de les víctimes.
En aquesta trobada hi va haver un gir en la posició d'aquest departament, ja que Cospedal (qui compareixerà en la comissió de Defensa dilluns vinent) es va comprometre a investigar la gestió de l'accident de l'avió Iac-42 i va assumir el dictamen del Consell d'Estat que responsabilitzava del sinistre el departament dirigit llavors per Trillo. Una decisió que va ser acollida com a "or moral" pels familiars dels militars morts.
Aquest dijous, Rajoy, en una conferència de premsa conjunta amb el primer ministre irlandès, va donar suport a Cospedal i va mostrar tota la seva disposició d'ajudar els familiars de les víctimes, a qui va expressar la seva proximitat i reconeixement. Tanmateix, no va concretar quan es faria efectiu el relleu de Trillo al capdavant de l'ambaixada de Londres.
Horas després ha estat l'exministre que, en una compareixença en aquesta legació diplomàtica, ha anunciat la seva dimissió immediata.