Pedro Sánchez ha aconseguit aquest 12-M el seu triple objectiu a Catalunya: el PSC guanya, ho fa amb escreix, amb 42 escons, i l’independentisme no suma majoria absoluta al Parlament. Ni tan sols aplegant forces amb l’extrema dreta d’Aliança Catalana. Eren els tres ingredients necessaris perquè, segons ha expressat en privat els últims dies la cúpula del PSOE i el govern espanyol, el líder socialista tingui més números de mantenir-se dempeus a la Moncloa. Ara només li toca quedar a l’espera del joc d’aliances al Parlament. La sala de màquines de l’executiu estatal ha defensat sempre que, amb aquests resultats, la gestió del conflicte entre Catalunya i Espanya de Pedro Sánchez queda avalada, queda palès que la ciutadania ha girat full del procés, i que Junts i ERC (35 i 20 diputats) han d’acceptar que el pròxim estadant del Palau de la Generalitat ha de ser Salvador Illa.
Ha anat en aquesta direcció la valoració que ha fet aquest diumenge a la nit Esther Peña, la portaveu del PSOE, un cop les urnes ja estaven del tot escrutades i Salvador Illa havia sortit a celebrar l'obertura d'una "nova etapa" a Catalunya. "Avui les polítiques de Pedro Sánchez han demostrat que els socialistes estàvem en el bon camí; és clar que ha valgut la pena", ha asseverat. "Catalunya ha decidit obrir un nou temps amb un govern de Salvador Illa", ha manifestat la socialista, que ha afirmat que el triomf incontestable del PSC també ha posat de manifest que la dreta espanyola és "la gran fàbrica d'independentistes".
Les darreres setmanes s’ha debatut molt a les converses informals entre periodistes i polítics de Madrid sobre quins incentius podrien tenir Junts per Catalunya i Esquerra Republicana per continuar participant en la governabilitat espanyola en cas de quedar fora de la governabilitat catalana. El cercle de confiança de Pedro Sánchez sempre ha sostingut que marcar un hat-trick el 12-M podria ser el desllorigador de l’atzucac català. L’escenari aconseguit en aquestes eleccions permet als socialistes articular un discurs al voltant de la idea de girar full, que el mandat del poble català ja és un altre, i que totes dues formacions poden mantenir-se lligades a la governabilitat espanyola a canvi de contrapartides. És el resultat que menys fa ballar les plaques tectòniques del Congrés dels Diputats.
“Girar full”
La primera valoració que s’ha fet aquest diumenge a la nit a la seu de Ferraz és que la victòria incontestable del PSC en aquestes eleccions s’ha d’atribuir a una campanya centrada en el “dia a dia dels catalans”. “Això és girar full”, alerten des de la seu estatal socialista, perquè interpreten que la desfeta dels independentistes en aquestes eleccions i la victòria aclaparadora de Salvador Illa és el resultat de la gestió del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. “Som la garantia de la cohesió social”, celebren.
De fet, fonts de l’entorn de Pedro Sánchez reconeixien els últims dies que el pitjor escenari per als estadants de la Moncloa seria una majoria independentista que permetés el retorn de Carles Puigdemont al Palau de la Generalitat. Perquè interpretaven que seria la traducció d’una esmena a la totalitat per part dels catalans a l’estratègia política de desinflamació del PSOE.
“L’autonomia” de Salvador Illa
Sigui com sigui, una de les paraules més repetides pels líders del PSOE aquesta passada setmana ha estat “autonomia”. Des de Madrid han assegurat, en públic i en privat, que Salvador Illa tindria completa llibertat a l’hora de buscar possibles aliances al Parlament. Amb els resultats d’aquest 12-M, el PSOE entén que Salvador Illa ha de començar a trucar a Pere Aragonès o Oriol Junqueras. Perquè els socialistes espanyols sempre han vist Esquerra Republicana disposada a investir Salvador Illa com a cap de Govern.
La "nova etapa" a Catalunya i a Madrid
Salvador Illa ha començat el seu discurs d'avaluació dels resultats electorals d'aquesta nit parlant de "nova etapa" a Catalunya. L'aritmètica d'aquesta nit assenyala que el PSC pot intentar un tripartit amb ERC i Comuns, cosa que, en cas de reeditar-se, deixaria Junts per Catalunya fora de la governabilitat catalana. Caldrà veure si això obre una 'nova etapa' a Madrid, i si el partit liderat per Carles Puigdemont entén que ja no té incentius per mantenir dempeus Pedro Sánchez a la Moncloa. Aquest diumenge a la nit, el president a l'exili ha advocat per un Govern "d'obediència catalana". Però el PSOE podria tenir un as a la màniga.
Al cap i a la fi, a Madrid, en les converses informals entre periodistes i polítics, també cala la idea que Junts i ERC necessiten mantenir el govern socialista dempeus fins que l’amnistia no estigui completament aplicada. No pas perquè el PP de Feijóo la derogaria (no serviria de res, perquè el reu sempre es beneficia de la llei que li és més beneficiosa), sinó perquè si els jutges driblen l’amnistia, sempre convindrà un PSOE disposat a modificar la norma o a aprovar nous indults.