El Tribunal d'Apel·lació de Gant (Bèlgica) ha confirmat aquest dimarts la negativa inicial dels jutges belgues de no extradir el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, al qual la Justícia espanyola reclama després de ser condemnat per amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la corona. Un cop la justícia belga ha pres aquesta decisió, l'economista Xavier Sala-i-Martin ha fet una reflexió sobre el que considera més "trist" i més "estrany" d'aquest cas.

"Que trist que els ciutadans de la 'democràcia homologada' hagin d'anar a l'estranger a defensar la llibertat d'expressió", ha indicat l'economista. Va ser precisament l'exministre Josep Borrell qui el desembre de 2018 va fer servir el terme "democràcia homologada" en una ponència. En la mateixa línia, Sala-i-Martin també ha apuntat que considera "estrany" que "els jutges i advocats normals no es revoltin contra els líders que els porten pel camí de la vergonya internacional".

En un altre missatge, l'economista ha recordat que a Valtònyc el van condemnar a tres anys de presó per rapejar sobre la monarquia espanyola i cantar que "los borbones son unos ladrones". Dit això, Sala-i-Martin es pregunta que si no són uns lladres, per què "Joan Carles I ha fugit a Dubai".

Què pot passar a partir d'ara?

Ara, la fiscalia té 24 hores per recórrer la decisió però els advocats del músic ho veuen "poc probable". En sortir del tribunal aquest dimarts, Valtònyc ha afirmat que personalment està "content" però que, alhora, sent "molta ràbia i molt impotència" pels músics que estan complint presó a l'Estat espanyol pels continguts de les seves lletres: "Si Espanya és un estat feixista i està al segle XVIII és perquè li interessa".

"Avui, quatre anys després de començar aquest procés, el tribunal de segona instància ha tornat a dir que el que jo vaig fer no pot ser terrorisme, que no hi pot haver amenaces de mort en una cançó i que injuriar el rei no pot ser delicte mai més a Bèlgica", ha afirmat Valtònyc a la sortida de la vista. Ha estat molt ràpida i, segons ha explicat el raper, el Tribunal d'Apel·lació de Gant li ha comunicat que està completament d'acord amb la sentència de primera instància que ja va rebutjar l'extradició del músic.

La justícia espanyola va reclamar a Bèlgica que entregués Valtònyc, condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de diverses cançons. "Rebutja l'extradició pels tres delictes. Aquesta tarda rebrem l'argumentari que ha portat a prendre aquesta decisió, però hi ha una cosa que hem anat repetint i repetint perquè sembla que la gent se n'oblida, que això és llibertat d'expressió i els tres jutges del tribunal no ho han oblidat", ha remarcat Arenas.

El dubte principal aquest dimarts era veure què decidia el tribunal en relació al delicte d'amenaces perquè era força clar que descartaria l'extradició en relació als altres dos. D'entrada, perquè el tribunal va preguntar al Tribunal de Justícia de la UE si podia acceptar l'extradició ràpida pel delicte d'enaltiment del terrorisme, com demanaven les autoritats espanyoles. Luxemburg va dir que no i, per tant, la justícia belga havia d'anar a la via ordinària de la doble incriminació. És a dir, comprovar si els delictes de l'euroordre són equivalents en la legislació belga. L'enaltiment del terrorisme no existeix al codi penal belga.

 

Foto principal: L'economista Xavier Sala-i-Martin / ACN