Ni els crits de guapo amb que alguns espontanis han rebut Pedro Sánchez a la porta del Palau de la Generalitat han aconseguit treure tensió al rostre del president del govern espanyol, que aquest dimecres ha dedicat una hora i mitja del seu matí a visitar el Palau de la Generalitat. L'excusa era la signatura del conveni pel traspàs de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) a la Generalitat, però la raó de fons era l'intent de preparar una pista d'aterratge que faciliti el vot d'ERC a favor de la investidura del primer secretari del PSC, Salvador Illa, com a president de la Generalitat.

El president espanyol ha arribat a la Plaça Sant Jaume quan feia cinc minuts que el carilló havia tocat les 12 del migdia i l'ha abandonat just una hora i mitja més tard. En aquesta estona ha mantingut una reunió amb el president en funcions, Pere Aragonès, i a un quart de dues ha presidit l'acte de signatura del conveni per l'IMV. A dos quarts i cinc minuts de dues, el seu Audi sortia per la porta del Palau.

Sense compareixença

Amb posat molt seriós, Sánchez no ha comparegut davant de la premsa per evitar haver de respondre qüestions sobre la seva declaració davant del jutge Juan Carlos Peinado que investiga els negocis de la seva esposa, Begoña Gómez, o sobre el revés que va patir aquest dimarts al Congrés on no va poder tirar endavant ni la reforma de la llei d'estrangeria ni el sostre de dèficit, la qual cosa ha posat en evidència la seva feblesa. Que la visita de Sánchez era de tràmit ho certifica el fet que ni tan sols l'ha acompanyat el núvol de periodistes madrilenys que el segueix en els seus desplaçaments.

Tampoc Aragonès ha comparegut, ni la responsable en funcions de Presidència, Laura Vilagrà, que ha mantingut una trobada amb el seu homòleg, Félix Bolaños. ERC, atenallada pels escàndols arran dels atacs de falsa bandera, que ha provocat la dimissió del viceconseller i persona de màxima confiança d'Aragonès, Sergi Sabrià, intenta trobar una fòrmula per explicar a la militància el suport al candidat socialista.

En acabar, des de la Moncloa s'han limitat a informar, en un comunicat pactat amb el Govern d'Aragonès, que s'havia produït la reunió entre entre els dos polítics, i que ha servit per abordar la situació política general i altres afers d'interès comú; que tot plegat s'ha produït en un clima cordial i de normalitat institucional; i que la reunió ha servit per fer repàs de la relació entre els dos executius.

Gest

Això sí, els dos governs no han perdut l'ocasió de recordar que aquesta última setmana, just el moment en què el PSC necessita els vots d'ERC per investir Illa, s'han signat diversos acords que "concreten i calendaritzen" diferents transferències i pactes pendents, com carpetes referents al traspàs de Rodalies i ajudes per a Recerca i Investigació.

Segons la Moncloa els dos presidents s'han compromés a treballar per culminar el compliment dels acords. Precisament aquesta és una de les reivindicacions d'ERC que adverteix que els reiterats incompliments del govern socialista ha provocat la desconfiança entre les bases, que consideren que s'ha "cedit massa" davant del govern Sánchez. De fet, la secretària general del partit, Marta Rovira, va reclamar una trobada cara a cara amb el president espanyol per obtenir la garantia que es compliran els pactes acordats, entre els quals, els de la investidura del mateix Sánchez el mes de novembre passat.

Complir compromisos

En la compareixença per informar sobre l'IMV, el conseller en funcions d'Afers Socials, Carles Campuzano, ha expressat també la necessitat de complir els compromisos vinculats al dèficit fiscal que pateix el Govern, la proposta de finançament singular i el compliment de l'acord sobre condonacio del 20% del deute que té la Generalitat amb l'Estat a través del FLA. Campuzano ha assegurat que la reunió s'ha fet en "un to cordial però exigent i en un context en què el diàleg és la resposta a la situació política".

Tot i que el conseller en funcions ha insistit que la trobada ha estat institucional per parlar d'allò que té a veure amb el Govern i que la investidura correspon pactar-la als grups parlamentaris, també ha posat en valor que després d'anys de judicialització del procés s'ha aconseguit recuperar el diàleg polític.