L’ús d’uns versos del poeta valencià Vicent Andrés Estellés per part de la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, en l’acte de jurament de la Constitució de la princesa Elionor, ha acabat desfermant una riuada de crítiques a les xarxes socials. Molts usuaris de la plataforma X, antiga Twitter, han expressat el seu malestar pel fet que la presidenta de la cambra espanyola hagi fet servir els versos del poeta valencià en el context d’un acte d’exaltació de la monarquia quan, de fet, en moltes ocasions, en la mateixa obra de l’autor es poden trobar mostres de la seva posició antimonàrquica.

"Allò que val és la consciència / de no ser res si no s'és poble" són els versos en català que Armengol s'ha tret de la màniga per pintar un escenari de tolerància lingüística. Es tracta d’uns versos de l’obra d’Estellés Llibre de les meravelles (1971), una de les més conegudes de l’autor. La cita poètica de la nova presidenta socialista del Congrés potser hauria passat desapercebuda si l’autor citat no hagués deixat en la seva obra versos escrits que mostren clarament un posicionament contrari a la institució monàrquica, i molt concretament, contra els Borbons.

Els versos d'Estellés sobre la institució monàrquica obviats per Armengol

En l’obra Crema de Xàtiva, IX, Estellés glossa la crema de la ciutat valenciana per part de Felip V i es refereix d’aquesta manera al monarca: “Aquella mort que no trobarà terme, / aquella mort, excedida, a cabassos, / serà la mort del rei Felip V, / serà una mort del tot inacabable”. La contundència dels versos ha fet que el mateix poeta valencià Joan-Elies Adell cités aquest fragment de l’obra d’Estellés a X, introduint-lo així: “El poema que s’hauria d’haver llegit, avui, de Vicent Andrés Estellés”.

La cita que ha fet servir Armengol també ha generat comentaris crítics des del Parlament de Catalunya. El diputat de Junts per Catalunya Francesc de Dalmases ha considerat una “falta de respecte a l’obra d’Estellés, i a la seva memòria” l’ús que ha fet Armengol dels versos. El diputat ha criticat que es facin servir els versos del poeta valencià “per entronitzar qui és als antípodes de la seva concepció de poble: una Borbó. Vergonya”.

Des del País Valencià, l’historiador i editor Vicent Baydal també ha considerat desencertada la tria d’Estellés per part d’Armengol: “Jo diria que Vicent Andrés Estellés no va escriure ‘allò que val és la consciència de no ser res si no s’és poble' per a una jura dels Borbons, però jo què sé, Francina...”.

La mateixa editorial que té l'obra d’Estellés publicada, l’Editorial 3i4, ha fet una piulada recomanant citar menys el poeta valencià i llegir-lo més.

Els versos d’Estellés citats per Armengol enmig d’un acte borbònic també han despertat comentaris crítics de l’exconseller d’ERC Josep Bargalló o de l’advocada Carla Vall.