L'atur ha registrat una forta baixada durant el mes de novembre i la clau pot estar en l'increment dels contractes fixos-discontinus. Així ho ha assenyalat l'economista Santiago Niño Becerra, que ha contextualitzat que aquesta disminució de l'atur és per un augment dels fixos-discontinus, una tipologia de contractació on l'empleat treballa de manera intermitent en el temps, però "no consta com a desocupada" i "no genera PIB des de l'oferta".  Segons les xifres del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), la desocupació s'ha reduït en un 1,15% el mes de novembre, amb un total de 2.881.380 persones sense feina, la xifra més baixa en un mes de novembre des de l'any 2007. Tanmateix, l'economista ha exposat que aquest descens de l'atur és a causa d'un increment dels contractes fixos-discontinus, és a dir, "persones que no estan desocupades, però durant el temps d'inactivitat, és com si ho estiguessin". 

"Penso que el quid de la qüestió resideix que abans el nombre de contractes fixos-discontinus era testimonial i ara és cada vegada més elevat", ha assenyalat Niño Becerra en una piulada. Segons l'economista, "la realitat és senzilla: una persona amb un contracte fix-discontinu en període d'inactivitat no consta com a desocupada, però no treballa, és a dir, no genera PIB des de l'oferta; a més percep prestació per desocupació". En altres paraules, un treballador amb aquest tipus de contracte es compatibilitza com a ocupat, però realment només ho està de manera intermitent perquè hi ha mesos on no està contractat. Durant aquest temps, segons ha detallat Niño Becerra, "és membre de la població activa, però no està ocupada ni aturada" i pot cobrar l'atur. 

Tuit Niño Becerra sobre les dades d'atur

 

Tuit Niño Becerra sobre les dades d'atur

L'economista ha puntualitzat que aquesta tipologia de contracte "sempre ha funcionat així". Tanmateix, Niño Becera ha advertit que cada vegada hi haurà "molts més" contractes fixos-discontinus, una modalitat impulsada per la reforma laboral del govern espanyol, fet que "esbiaixa la realitat perquè són persones que no estan desocupades, però durant el temps d'inactivitat, és com si ho estiguessin", ha detallat a les xarxes socials. 

Increment de contractes fixos-discontinus

La reforma laboral aprovada pel govern espanyol el passat desembre va ser una fita històrica, després d'anys de desacord entre els polítics, sindicats i patronal. El seu objectiu, segons va expressar la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, és reduir la contractació temporal, reequilibrar la negociació col·lectiva i renovar els ERTO. Precisament, per aconseguir disminuir la temporalitat, s'han promogut els contractes fixos-discontinus. Aquest model s'utilitza per feines més estacionals o de temporada, encara que també s'hi poden acollir treballs en contractes administratives o mercantils. Des de l'aplicació de la reforma laboral, aquesta modalitat ha augmentat de manera exponencial, arribant al 50% durant el mes de setembre, mentre que el desembre de 2021 només suposaven el 10% del total dels ocupats. De fet, aquest èxit va posar sobre la taula la possibilitat que els fixos-discontinus tapessin contractes fraudulents temporals.