Donald Trump ha acusat Kamala Harris de fer servir la seva raça per guanyar vots, en un acte d'aquest dimecres a Chicago (Illinois) amb l'Associació Nacional de Periodistes Negres (NABJ). "Era índia i ara és negra", ha dit el candidat republicà, per qüestionar la identitat racial de la seva rival demòcrata. Però l'acte de la NABJ comptava amb una verificació pròpia, que ha establert que l'afirmació de Trump és falsa.
La cosa ha estat que les periodistes han preguntat a l'expresident si estava d'acord amb el que diuen alguns republicans, que titllen Harris de ser una mena de quota racial pels demòcrates —l'expressió feta servir és DEI hire, que fa referència a la contractació en pro de la diversitat, l'equitat i la inclusió—. "No sabia que era negra", ha respost Trump, abans de continuar: "Era índia tota l'estona i després, de sobte, va fer un gir i es va convertir en una persona negra".
Les mentides de Trump
El servei de verificació de la NABJ ha assegurat que les declaracions de Trump han estat "inexactes", ja que Harris és filla d'immigrants jamaicans i indis, motiu pel qual s'ha identificat com una dona negra que ha crescut en una llar multicultural. En aquest sentit, la candidata demòcrata va dir al The Washington Post el 2019 que s'identificava com una "americana" i que se sentia còmoda amb la seva identitat des de jove, relacionada amb la seva mare hindú que va adoptar la cultura negra i va introduir-hi les filles. Així, va créixer abraçant la seva cultura índia i vivint "orgullosament" com una noia negra. A més, va estudiar a la Howard University (històricament, una universitat negra) i va formar part de l'Alpha Kappa Alpha Inc. (històricament, una sororitat negra).
Hores abans de l'acte, Harris s'havia adreçat a Trump per reptar-lo a un debat presidencial. "L'impuls en aquesta carrera està canviant i hi ha senyals que Donald Trump ho està sentint (...). Espero que reconsideris reunir-te amb mi a l'escenari del debat, perquè, com diu el refrany: si tens alguna cosa a dir-me, digues-m'ho a la cara", ha dit davant d'una audiència de 10.000 persones, en un míting electoral a Atlanta (en l'estat clau de Geòrgia).