L'expresident nord-americà Donald Trump ha estat evacuat aquest dissabte de l'escenari en què oferia un míting a Pensilvània després que s'han escoltat diferents detonacions de trets. Tot i que el precandidat republicà ha marxat caminant pel seu propi peu, sagnava per l'orella dreta quan ha abandonat el lloc dels fets. Minuts després s'ha informat que estava bé i que estava sent examinat pels metges. Posteriorment, diferents mitjans nord-americans han informat que dues persones haurien mort a l'incident, una de les quals l'autor dels trets, i que una tercera estaria ferida. Donald Trump està fora de perill i es troba ja a casa seva a Nova York.

Els fets s'han produït a Butler (Pensilvània) quan feia deu minuts que l'expresident estava damunt de l'escenari del míting. S'ha escoltat les detonacions i l'expresident s'ha posat la mà a l'orella dreta, que sagnava de manera evident, i s'ha ajupit. Els serveis secrets s'han llançat damunt seu per cobrir-lo i evacuar-lo.

tiroteig trump EFE/EPA/DAVID MAXWELL
Trump alça el braç en ser evacuat / Foto: EFE/EPA/DAVID MAXWELL

"Està bé"

Quan l'han aixecat, Trump encara ha tingut temps de mostrar el puny alçat al públic mentre els assistents corejava "USA". L'expresident ha repetit el mateix gest mentre l'introduïen en una furgoneta de color negre per evacuar-lo.

Des de l'oficina del candidat s'ha agraït a través d'una nota la ràpida acció dels serveis secrets i dels responsables dels primers auxilis. "Ell està bé i està sent atès en una instal·lació mèdica local", afegia el comunicat del portaveu de Trump, Steve Cheung.

Per la seva banda, el servei secret ha informat que havia posat en marxa mesures de protecció i que l'expresident estava fora de perill.

Dos morts

Poc després, diferents mitjans, han informat que dues persones havien mort com a conseqüència dels fets, un dels quals un assistent a l'acte, i l'altre el responsable dels trets, que ha estat abatut pels serveis secrets al sostre des del qual ha disparat. Una tercera persona ha resultat greument ferida.

El fiscal del districte del comtat de Butler ha explicat a la cadena CNN que l'autor dels trets no estava dins de la zona des d'on el públic seguia la intervenció de Trump i que havia disparat des de fora del recinte, que era a l'aire lliure. Per accedir als mítings de Trump estar prohibit portar armes i cal passar controls de seguretat i un arc per detectar metalls.

El míting de Pensilvania era l'últim acte públic de l'expresident abans de la Convenció Nacional republicana que des d'aquest dilluns i fins al dijous se celebra a Milwaukee i que confirmarà la seva nominació de cara a les eleccions del 5 de novembre.

Biden: "Un parer, cap dada"

El president estatunidenc, Joe Biden, que en un primer moment ha fet públic un comunicat en què celebrava que el seu rival estigués bé i advertia que "no hi ha lloc per a aquesta mena de violència als Estats Units", ha advertit en una compareixença posterior que no es pot tolerar el que ha passat a Pensilvània, que ha titllat de "malaltís". Davant dels periodistes ha condemant l'acció contra el seu predecessor, però ha evitat parlar d'un intent d'assassinat. "Tinc un parer, però cap dada", ha assegurat.

També l'expresident Barack Obama ha advertit que no hi ha lloc per a la violència política a la democràcia nordamericana i ha celebrat que les ferides de Trump siguin lleus, però alhora ha insistit que encara no se sap què ha passat.

Els fets registrats a Pensilvània han provocat la reacció a través de les xarxes de nombrosos dirigents internacionals, com el president d'Argentina, Javier Milei, o el responsable de la política exterior de la UE, Josep Borrell.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha expressat la seva "més rotunda condemna" a l'atemptat. "La violència i l'odi no tenen cabuda en una democràcia. Els meus millors desitjos per a una ràpida recuperació a l'expresident Trump i a la resta de ferits i el més sincer condol als familiars de la persona morta", ha escrit el president espanyol a X. Per la seva banda, els líders del PP, Albert Núñez Feijoo, i el president de VOX, Santiago Abascal, també han condemnat els fets. "Alimentar l'odi cap a qui pensa diferent desemboca en situacions com la viscuda fa unes hores als Estats Units", ha comentat el líder popular a la xarxa X, on ha reivindicat la "moderació". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!