L'Administració de Donald Trump ha fet públic un informe de 400 pàgines que inclou la protecció del cinema en llengües cooficials com el català, el basc i el gallec com una "barrera" al comerç. El document, que assenyala Espanya com un dels països de la Unió Europea amb regulacions que dificulten el lliure intercanvi, pretén argumentar les regulacions imposades pel Govern americà.
L'informe, publicat pel Departament de Comerç dels Estats Units i titulat "Barreres al Comerç Exterior", critica que la normativa espanyola exigeixi que "per cada tres dies d'exhibició d'una pel·lícula procedent de fora de la Unió Europea, se n'hagi de projectar una altra produïda dins la UE". A més, al·lega que aquesta proporció augmenta de tres a quatre dies si el cinema inclou una pel·lícula en una llengua oficial d'Espanya diferent del castellà, com el català, el basc o el gallec. El document també critica les limitacions imposades per Espanya a la propietat no europea de les llicències audiovisuals. Segons l'informe, una empresa de fora de la UE no pot ser propietària de més del 25% d'una empresa amb llicència de televisió digital terrestre. A més, la suma total de propietat estrangera no europea no pot superar el 50% del capital agregat.
Pel que fa a les plataformes digitals, el text denuncia que estiguin obligades a comptar amb un catàleg en què almenys el 30% sigui producció europea. D'aquest percentatge, la meitat ha de ser en una llengua oficial d'Espanya. A més, les empreses audiovisuals amb una facturació superior als 50 milions d'euros han d'invertir un 5% dels seus ingressos en la producció d'obres europees o espanyoles. D'aquesta inversió, un 40% ha de destinar-se a productors independents que treballin en qualsevol llengua oficial d'Espanya. Aquest conjunt de regulacions són part del que impedeix, segons l'Administració americana, que treballadors i empreses dels Estats Units treguin el màxim rèdit del comerç amb la Unió Europea.
Altres greuges
L'informe no carrega específicament contra Espanya, sinó contra la regulació general de la Unió Europea. Segons els EUA, els productes i serveis nord-americans s'enfronten a "barreres persistents" en l'accés americà al mercat europeu, fet que impedeix i limita les possibilitats de la indústria americana de "beneficiar-se del comerç transatlàntic". El document critica, entre altres qüestions, la complexitat dels processos legals dins la UE, especialment al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), on les disputes comercials "poden allargar-se durant anys i oferir solucions insuficients". També lamenta la manca d'una administració uniforme en matèria duanera dins la UE.
Una altra crítica significativa és dirigida als subsidis a Airbus que diversos països europeus (inclosa Espanya) ofereixen. Segons l'informe, França, Alemanya, Espanya i Bèlgica han proporcionat ajuts per al desenvolupament, la producció i el màrqueting dels grans avions comercials d'Airbus durant molts anys. Pel que fa al sector farmacèutic, els EUA expressen preocupacions sobre les mesures espanyoles per contenir el cost dels medicaments. L'informe denuncia una "manca de claredat" en els criteris de reemborsament i retards substancials en aquest procés. També critica l'accés desigual als medicaments entre les diferents comunitats autònomes i la manca de transparència en els criteris del govern espanyol per a l'adquisició de vacunes.