El Tribunal Suprem ha confirmat les penes de tres anys de presó i setze d'inhabilitació per l'exalcalde de Sabadell (Vallès Occidental) Manuel Bustos (PSC) per ordenar a la Policia Local que retirés multes dels seus familiars. Aquesta és la seva segona condemna ferma pel cas Mercuri, cosa que obre la porta a la seva entrada a la presó. Al detall, l'Audiència de Barcelona va condemnar a l'exbatlle perquè el 2012 va ordenar a aquest cos policial que retirés les multes de trànsit de la seva esposa i fills, segons la sentència a la qual ha tingut accés EFE.
Aquesta és la segona condemna ferma contra Bustos derivada de la investigació del cas Mercuri, sobre presumptes irregularitats a l'Ajuntament de Sabadell. En aquest sentit, el 2015 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al costat de l'exnúmero dos del PSC Daniel Fernández, per usar la seva influència sobre una alcaldessa socialista perquè donés feina a una ex-alt càrrec del tripartit. En aquesta primera condemna, d'un any i nou mesos, el TSJC va acordar suspendre l'ingrés a presó. Ara bé, les seves perspectives d'eludir la presó en aquesta ocasió es compliquen a causa d'aquesta segona sentència ferma.
A més, Bustos va ser declarat partícip a títol lucratiu en una trama de desviament de fons del Consell Comarcal del Vallès Occidental, també en sentència ferma, i figura com a investigat en quatre de la trentena de peces en què va derivar l'operació del cas Mercuri, que va esclatar fa vuit anys.
Detalls del cas de les multes
De fet, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que exerceix l'acusació popular en aquesta trama delictiva, ha exigit l'ingrés a la presó de l'exalcalde, així com de l'exintendent de la Policia Local Josep Miquel Duran, condemnat a quinze mesos i un dia de presó i a onze anys i mig d'inhabilitació per haver anul·lat les multes als familiars de l'exalcalde.
A més, aquesta plataforma reclama a l'ajuntament de Sabadell, acusació particular en la causa per les multes, que "actuï també en conseqüència" en la seva funció de "lluita contra les pràctiques corruptes", tal com es recull en un comunicat.
Les gestions de l'exalcalde socialista perquè se saldessin les multes a la seva família es van destapar en les intervencions telefòniques que va acordar un jutge d'instrucció de Sabadell, arran de les sospites de presumpta corrupció d'empresaris i regidors del consistori.
Precisament, el Suprem avala en la seva sentència les intervencions telefòniques del cas, en entendre que les actuacions judicials que van acordar les escoltes no només van estar motivades, sinó que es van basar en "un conjunt d'indicis suficients que justificaven la ingerència", ja que apuntaven a "possibles actuacions irregulars entre diversos càrrecs de l'Ajuntament".
La sentència del Suprem només corregeix la de l'Audiència de Barcelona sobre l'abast de la inhabilitació de Bustos, que precisa que ha d'estendre's "a càrrecs o ocupacions per elecció en l'administració local, provincial, autonòmica o estatal". A més, el TS considera que en aquest cas concorren els requisits per al delicte de tràfic d'influències perquè l'exalcalde va exercir una "suggestió" sobre l'intendent, aprofitant la seva "superioritat jeràrquica per a la consecució d'un acte dirigit a obtenir un interès econòmic directe, interferint en el procés de presa de decisió d'una resolució administrativa".