El  jutge instructor del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha enviat una exposició raonada al Tribunal Suprem perquè aclareixi si el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha comès el delicte de revelació de secrets per haver ordenat d'emetre un comunicat, on la Fiscalia aclaria la investigació a la parella d'Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, segons ha informat el tribunal aquest dilluns. En concret, el magistrat demana a la sala  segona del Tribunal Suprem que consideri, si així ho estima procedent, declarar-se competent per a la continuació de la investigació, ja que sosté: “Ens trobem davant la tessitura que la total prossecució de les presents diligències, faria, al nostre judici, necessari la seva contrastació amb la versió dels fets que pogués donar el fiscal general de l'Estat”.

Alberto González Amador va  presentar una querella contra els fiscals María Pilar Rodríguez Fernández, fiscal en cap de la Fiscalia de Madrid, i Julián Salto Torres, fiscal de la secció de Delictes Econòmics de la mateixa Fiscalia, per haver donat detalls fiscals seus. Tots dos van indicar que era una mesura acordada amb el seu superior, el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz. I ara, com el TSJM no pot investigar el fiscal general perquè pel seu aforament és competència del Suprem, li deriva la investigació.

 

García Ortiz es manté al capdavant de la Fiscalia  General de l'Estat

El fiscal general ja va assumir tota responsabilitat en aquest cas, i  en un escrit  va indicar al magistrat del TSJM que ell era el màxim responsable d'aquest comunicat als mitjans de comunicació, i en el qual, desmentia que s'hagués aturat un principi d'acord amb Alberto González Amador, investigat per frau fiscal. Des de la Fiscalia General de l'Estat també es va informar que García Ortiz no dimitirà si al final és imputat  per aquesta causa, de la qual sostenen que des del ministeri públic no s'ha comès cap delicte i que gran part de les dades de González Amador ja s'havien divulgat en alguns mitjans de comunicació.

Precisament, Garcia Ortiz ha emès un comunicat aquest dilluns en saber la resolució del TSJM, en el qual assegura que l'exposició raonada al Suprem és un tràmit lògic i que  aquest fet "no ha d'impedir ni alterar el normal funcionament de la institució ni, per descomptat, el treball ordinari del Fiscal General".

 

Arxivada la querella per a un fiscal

En una segona resolució, el magistrat ha tancat la investigació contra un dels dos fiscals, a qui es dirigia inicialment la querella d'Alberto González Amador, per haver informat sobre el seu acord amb la Fiscalia i admetre un frau fiscal a Hisenda i no anar a judici. Ara, el magistrat acorda el sobreseïment lliure de les actuacions respecte del fiscal Salto Torres, en entendre que les diligències de recerca practicades “posen en relleu, sense major dubte, que la seva actuació amb relació a l'elaboració de la nota Informativa de la Fiscalia Provincial de Madrid va ser merament instrumental”.

Per contra, el magistrat no arxiva la investigació a la fiscal Rodríguez Fernández perquè sosté "la seva participació en els fets no ha quedat nítidament establerta". Hi afegeix que "la seva actuació, en principi, va més enllà, i així es fa referència al previ concert per a l'elaboració de la nota informativa amb el fiscal general reconeix que se li va enviar l'esborrany de la nota per a comprovar que era correcta i tenia coneixement de la preocupació que hi havia en la Fiscalia General de l'Estat de sortir al pas d'una mentida que es considerava fals, per la qual cosa va tenir coneixement – o va poder intuir-ho amb certesa, que les dades remeses i plasmades en la nota, podien ser divulgats, com efectivament va ocórrer."

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!