El dret de manifestació està protegit si no es produeixen danys personals i materials, i malgrat que inclogui el tall de vies. Així ho insisteix la sala d’apel·lacions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha absolt dos joves independentistes condemnats a presó, un a tres anys i mig de presó i l’altre a un any, per un delicte de desordres públics, en haver tallat la ronda de Dalt  de Barcelona, el  8 de novembre del 2017, per reclamar la llibertat dels presos polítics.

En la  resolució, comunicada avui, el  tribunal del TSJC ­– format pels magistrats Àngels Vivas, Carles Mir i Roser Bach, la ponent‑ revoca la sentència condemnatòria imposada per la secció 21 de l’Audiència de Barcelona, a la qual li modifica els fets provats i li recorda tota la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) i del Tribunal Constitucional (TC) vers la protecció del dret de protesta.

La  vaga general del 8 de novembre del 2017 va ser convocada pel Sindicat Intersindical (SIC) i els CDR (Comitès de Defensa de la República) de Nou Barris, la Sagrera i Sant Andreu van fer una crida als manifestants a través de les xarxes socials a una concentració a les 7 del matí a la sortida del metro de Trinitat Vella de Barcelona, amb les consignes: “Mobilitzem-nos per aturar el país. La llibertat dels presos polítics. Per la república”.

Cap amenaça

En la resolució, el TSJC  revisa les declaracions dels acusats i dels testimonis i sosté: “Constatem que cap dels agents dels Mossos actuants ni cap altre testimoni van afirmar que en el curs de la manifestació es produïssin situacions d'amenaces dels manifestants vers els conductors, i el fet és que els Mossos d’Esquadra ho van negar de forma explícita quan en aquest sentit van ser interrogats pel ministeri fiscal.” Per tant, el TSJC conclou que “no hi ha cap prova que els acusats realitzessin actes de violència que poguessin posar en perill per  a les persones o els béns”.

També exposa que la manifestació a la ronda de Dalt va provocar una  interrupció de la circulació “important”, davant les hores i els cotxes implicats, però afegeix que “no consta que  l’aturada privés la circulació  serveis essencials, com sanitaris o els bombers”.  I precisa que “els únics incidents destacables van ser enfrontaments verbals entre conductors i manifestants, i el sacseig d’algun vehicle, sense que  consti cap perill personal”, i la situació es va “tranquil·litzar” amb la mediació dels Mossos i un dels acusats, que va permetre obrir dos carrils, indica.

Amb tot això, el  TSJC dona la raó a una de les defenses dels acusats quan argumenta “correctament” que qui exerceix un dret fonamental no pot ser sancionat penalment. “Efectivament, cal partir de la premissa de què una conducta no pot ser al mateix temps valorada com un acte d’exercici d’un dret fonamental i com a constitutiva d’un il·lícit de qualsevol naturalesa”, conclou el tribunal.

El tribunal recorda que la jurisprudència del TEDH afirma que l’àmbit material de protecció del dret de reunió s’estén a qualsevol tipus de reunions pacífiques, en el sentit que els organitzadors i els participants no tinguin intencions violentes, incitin a la violència o impliquin una negació dels fonaments d’una societat. El TEDH  ‑ aclareix el TSJC‑ “ha fet especial incidència en què el rellevant perquè la reunió es desenvolupi dins de l’àmbit material de protecció d’aquest dret no és tant que s’hagin produït actes de violència en el context de la reunió o manifestació, sinó que, fins i tot tractant-se de manifestacions prohibides, no quedi acreditada una intenció violenta en els seus convocants o participants”.

 

 

 

 Per tot això,  el TSJC acorda l'absolució dels dos joves condemnats a presó per desordres públics  i d'altres dos més, en concloure que van exercir el seu dret de manifestació, en una protesta amb els CDR, i que no s'ha provat que provoquessin danys a persones o de béns.

 

Foto principal:  Una protesta dels CDR  pels presos polítics, a Cerdanyola / Anna Solé Sans