Nova resolució sobre l'amnistia. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha resolt que els comandaments d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó "no es van enriquir"  a partir dels fets que se'ls acusen per l'organització de l'1-O, que és un dels motius  que la norma exclou per aplicar l'extinció de responsabilitat penal. Això no obstant, el  tribunal presidit pel president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, afirma que té "reserves" sobre la legalitat de la llei d'amnistia, i per això ha acordat  de donar 10 dies a les defenses de Jové i Salvadó, així com la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i a Vox si ha de consultar aquests dubtes al Tribunal Constitucional i al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, tal com només va demanar el partit ultra. Així, per ara el TSJC endarrereix l'aplicació de l'amnistia per als tres comandaments que tenia Oriol Junqueras el 2017 al Departament d'Economia i Hisenda.

La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat van demanar l'amnistia per a Jové i Salvadó,  acusats de malversació i prevaricació, com també  de la consellera de Cultura en funcions, Natàlia Garriga, només processada pel delicte de desobediència. Esquerra també va exigir que se'ls apliqués la norma de l'oblit penal.

 

Dubtes de constitucionalitat

En la resolució -signada pels magistrats Jesús María Barrientos, Carlos Ramos i Fernando Lacaba-, el tribunal  expressa la dificultat jurídica  d'aquesta causa perquè encara no ha estat jutjada i, per tant, no hi ha fets provats, i que ha de  basar-se en els escrits d'acusació i defensa. Amb tot,  el TSJC manifesta que té "seriosos i fundats dubtes d'adequació d'aquesta norma extintiva a principis i valors constitucionals superiors".

En concret, en la resolució comunicada aquest dimarts pel gabinet de premsa del TSJC, el tribunal afirma: "Col·locats ja en el pòrtic de l'aplicació efectiva de la llei d'amnistia és quan sorgeix la necessitat d'aclarir les reserves d'adequació de la norma extintiva a principis i valors protegits constitucionalment com la seguretat jurídica i interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics (art. 9.3 CE), la igualtat de tots els ciutadans davant la llei (art. 14 CE) i exclusivitat en l'exercici de la potestat jurisdiccional (art. 117.3 CE)".I hi afegeix que la manera de fer-ho és  que primer doni veu a les parts personades, i "amb suspensió del curs del procés de resultes de la seva decisió". A més recorda, que l'acusació popular de Vox ja va demanar fer la consulta al TJUE.

Exclòs també el delicte de malversació de l'1-O

Abans d'expressar aquests dubtes constitucionals, el TSJC manifesta que  els delictes de desobediència i prevaricació que s'imputen als tres càrrecs d'Esquerra estarien inclosos en la llei d'amnistia. I també la malversació de l'1-Om en el cas de Jové i Salvadó. En el seu raonament, el TSJC comparteix el relat del Tribunal Suprem, que sosté que no es poden amnistiar els líders polítics perquè suposadament es van enriquir, però sí els càrrecs que no van aprovar partides econòmiques ni anaven dirigides cap a ells.

Per a l'alt tribunal català aquesta és la situació de Jové i Salvadó. Hi afirma que "la totalitat de les conductes que se'ls atribueixen a aquests dos acusats com a generadores de compromisos per als fons públics que administraven, van haver de ser-ho en compliment i realització dels mandats o encàrrecs rebuts en funció de l'alta responsabilitat que havien assumit cadascun d'ells dins del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda, però en tot cas -indica el TSJC- derivats de les superiors disposicions procedents del Govern, i sempre sota la supervisió del conseller Oriol Junqueras, segons es recull en els escrits d'acusació."

Per això el TSJC conclou en el cas de Jové i Salvadó "la cerca d'un benefici personal de caràcter patrimonial ni pot ser afirmat –ja hem anticipat que no ens correspon realitzar assercions-, ni s'extreu d'una lectura detinguda de les conclusions fàctiques provisionals de les acusacions".

El TSJC també descarta que s'hagi afectat fons financers de la UE, malgrat que ho sosté el Tribunal Suprem en el cas dels líders polítics. Indica que no s'afirma "ni de forma directa ni difusa" en els escrits d'acusació contra Jové, Salvadó i Garriga  que hi hagi aquesta suposada afectació a les finances de la UE.

ERC reclama que s'arxivi el cas i se'ls apliqui l'amnistia

Després de conèixer aquesta decisió del TSJC, ERC ha reclamat a través d'un comunicat a aquest tribunal que arxivi el cas i que apliqui directament l'amnistia als tres polítics republicans. Segons el partit de Marta Rovira, el TSJC està aplicant "moviments dilatoris" a l'hora de donar deu dies a les parts per plantejar les prejudicials al TJUE, i per aquest motiu exigeixen que s'arxivi el cas. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!