Amnistiats! La secció d'apel·lacions de la sala civil i penal del TSJC ha declarat extingida la responsabilitat penal de l'exconseller d'Interior Miquel Buch i de l'agent dels Mossos Lluís Escolà, a qui va contractar per assessorar-lo, en aplicar-los la llei d'amnistia, segons la resolució comunicada aquest dimarts. L'Audiència de Barcelona els va condemnar a 4 anys i mig de presó en considerar que Escolà va ser contractat per fer d'escorta del president a l'exili, Carles Puigdemont, i no com a assessor de l'exconseller. A més de la pena de presó pels delictes de malversació de fons i prevaricació, se'ls feia tornar a la Generalitat més de 52.000 euros pel sou cobrat per Escolà, que ara també s'elimina.
El tribunal, presidit per la magistrada Ángels Vivas i un dels més garantistes, ha estat el primer a aplicar l'amnistia. Aquest dimarts, també ha dictat vuit resolucions més, en les quals ha esborrat tota responsabilitat penal i civil als primers setze activistes i manifestants condemnats a penes de presó, i contra aquestes sentències es pot presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem.
El cas de Buch i Escolà, defensats per les penalistes Judit Gené i Isabel Elbal, respectivament, és el primer en què s'aplica la llei d'amnistia del procés, aprovada fa dues setmanes. Les lletrades van indicar al tribunal del TSJC que per la condemna rebuda encaixaven en la llei de l'oblit penal perquè s'indica que van actuar per independentistes i en protecció del president Puigdemont. En la sentència, "no s'afirma que hi hagi enriquiment" en el delicte de malversació, segons les defenses, que és el supòsit que a llei marca per excloure un cas de l'amnistia.
La malversació, inclosa en l'amnistia
En la resolució, tècnica i clara, el tribunal exposa, analitzada la llei de l'oblit penal, que "els actes determinants de malversació de cabals públics no queden exclosos de l'amnistia sempre que tinguin relació amb alguns dels actes generals compresos de la llei que diu quan siguin dirigits a finançar, sufragar o facilitar la realització de qualssevol de les conductes i no hagi existit un enriquiment personal entès sempre com a “benefici personal de caràcter patrimonial”. Per això, la secció d'apel·lacions del TSJC ha acordat que extingeix la responsabilitat penal a Buch i Escolà de conformitat amb el que es disposa en l'article 3 de la Llei orgànica 1/2024, i igualment d'acord amb el que es disposa en l'article 8 declara l'extinció de la seva responsabilitat civil.
En la sentència, el tribunal exposa que han de ser amnistia Buch i Escolà, ja que "resultaria una paradoxa insalvable que qui facilita a un altre l'exercici de funcions de seguretat i protecció de l'expresident de la Generalitat mitjançant el dictat d'una resolució habilitant, pugui ser amnistiat donada la falta de 'benefici personal patrimonial' i qui precisament duu a terme aquestes funcions de seguretat i protecció directament no pugui ser-ho quan la seva conducta es limita a percebre la retribució corresponent pels serveis prestats, però exclusivament dins de l'àmbit objectiu que la llei determina."
Els activistes, també
El tribunal del TSJC ha revisat aquest dimarts el cas de Buch i d'Escolà, però també vuit casos més d'activistes i manifestants condemnats, tal com ja va dir que faria la setmana passada. Precisament, Alerta Solidària ha informat que Víctor Verdejo, condemnat a tres anys de presó per les mobilitzacions de Tsunami al Camp Nou, el 2019, ha estat el primer activista amnistiat.
I, després, s'ha confirmat l'amnistia pels tres joves de Granollers, els 7 del 30G i l'Oleks, condemnat a la pena més alta per una protesta: set anys i mig de presó. També ha estat amnistiat Francesc Colomines, condemnat a un any de presó, per haver participat en una protesta contra la sentència del procés, i que va ser jutjat juntament amb l'Oleks, tot i que no es coneixien ni anaven junts.
En aquestes resolucions, on hi ha agents de la policia ferits, el TSJC obre la porta perquè puguin presentar reclamacions per la via civil.