La pèrdua del front marítim barceloní, que ha passat a mans privades, fa dos mesos ha generat el malestar de partits polítics i ciutadania i una supervisió dels termes legals per part de la justícia que s'ha de veure les properes setmanes al TSJC, segons informa avui El Español.
El 19 d'octubre va tenir lloc la subhasta dels locals del front marítim de Barcelona que es va construir amb motiu dels Jocs Olímpics. L'oferta feta per l'Estat ha acabat cedint els locals de titularitat pública a la gestió privada. L'Ajuntament de Barcelona tenia prioritat a l'hora d'optar a la compra, però hi va renunciar, i finalment 24 dels 26 lots que s'ofertaven han passat a mans privades, en concret, de l'empresa propietària de l'Hotel Arts, per 76 milions d'euros.
El cas està sobre la taula judicial perquè altres empresaris han portat la subhasta fins al TSJC. Els denunciants, que també són operadors del sector de l'oci, han demanat la nul·litat de la venda pública de tot el patrimoni, en detectar "irregularitats". El TSJC ha d'examinar tota la documentació per veure si hi ha indicis de delicte.
Tempesta política i ciutadana
L'operació i la renúncia de l'Ajuntament de Barcelona al dret a tanteig ha provocat una tempesta política i veïnal. Les associacions de veïns de la Barceloneta i de la Vila Olímpica critiquen l'operació, juntament amb la FAVB i els grups municipals de Cs, ERC i JxCat.
En un manifest han denunciat que l'operació s'ha fet "d'esquena als interessos de Barcelona" i que el govern municipal no ha complert els compromisos adquirits en el mandat anterior. "Aquesta subhasta ens ha deixat sense la capacitat de gestionar i mantenir un patrimoni pagat pels barcelonins que ara s'ha privatitzat".
El manifest exposa que el patrimoni "ha estat sufragat i mantingut per l'Ajuntament de la ciutat durant 31 anys" i lamenta que, fent la subhasta, "s'ha apostat per un model d'oci nocturn que crea molts conflictes i problemes al veïnat de la Vila Olímpica i la Barceloneta i també a l'Hospital del Mar". També reclamen "transparència" per conèixer "quin tipus d'acord" ha fet el consistori amb el govern espanyol.
Apunten que dos dels lots subhastats, on hi ha el McDonalds i la benzinera, tenen qualificació d'equipaments, per la qual cosa titllen la subhasta d'"inadmissible", perquè consideren que "hipoteca aquests espais". Les associacions de veïns consideren que el govern municipal encara té quatre dies per aturar el resultat de la subhasta que es va fer el 19 d'octubre, i encara podria aturar la segona part de la subhasta.
Els veïns no es rendeixen. "L'Ajuntament ha de tenir molta més força, voluntat i determinació per defensar el que és de tots. Creiem que no s'ha fet bé, s'ha fet de manera opaca, la gestió ha estat bastant nefasta", ha criticat Manel Martínez, vicepresident de l'Associació de Veïns de la Barceloneta.
"Sempre ens han dit que no estan disposats a vendre patrimoni, i això és una venda en tota regla", ha denunciat Jordi Giró, president de l'Associació de Veïns de la Vila Olímpica. Ha afegit que la primera part de la subhasta "s'ha fet per un preu mitjà de 3.000 euros el metre quadrat, i el global de l'operació ofertada no arriba als 5.000 euros, està al preu de mercat", ha dit. "No hi ha dret que, a més de vendre el patrimoni, el venguem malament", ha denunciat.
"El patrimoni mai a la vida es pot perdre ni vendre, el patrimoni és de tothom i, per tant, l'hem de defensar fins a l'última conseqüència", ha dit Giró. "Això és una operació mercantil de negocis amb fons voltors, i això és inadmissible amb un govern d'esquerres", ha reblat.
Ernest Maragall, d'ERC, ha dit que "hi ha camí a recórrer, hi ha drets a defensar, hi ha terreny jurídic per desplegar". Maragall ha descrit la subhasta del front marítim com "una història de silenci, ocultació i omissió per part del govern de la ciutat, en connivència i complicitat amb el govern de l'Estat". Ha afegit que "el govern actua contra Barcelona, contra l'interès de la ciutat".
Per la seva banda, Elsa Artadi, de JxCat, ha dit que el que ha passat demostra que el govern municipal "és un frau". Ha argumentat que "es va prometre que la subhasta no es duria a terme, que després de la concessió aquests espais serien per a equipaments i es canviaria el model generat amb els Jocs Olímpics, i quan ha arribat l'hora de la veritat amb la millor combinació possible amb comuns i socialistes a Madrid, s'ha vist que tot això era un engany".