Les eleccions seran el 14 de febrer. Definitivament. Ho acaba d'anunciar el TSJC, que s'ha reunit avui i que avança d'aquesta manera la resolució i la fa pública el primer dia de la campanya electoral. S'acaben així 15 dies incerts sobre l'ajornament de les eleccions més inaudites de la història recent de Catalunya.
Es votarà en plena pandèmia Covid-19, després d'un intent d'ajornament dels comicis i d'una convocatòria electoral que ve donada per la inahbilitació del president de la Generalitat. Cap sorpresa. Era una resolució esperada veient el curs dels darrers dies i els informes que s'han anat presentant.
De moment només hi ha la decisió del tribunal i fins dilluns no es farà pública la sentència. Els magistrats de la secció 5ª de la sala contenciosa administrativa així ho han decidit davant la pressa existent per saber, en plena campanya electoral, si el 14 de febrer es podrà votar o no.
Sense els arguments concrets del TSJC, la sala contenciosa administrativa explica la decisió en un comunicat: "La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa s’ha reunit avui, amb caràcter d’urgència, per deliberar un cop rebuts els escrits de totes les parts, en relació amb l’assumpte de les eleccions del 14 de febrer i, per majoria, acorda anul·lar el decret que suspenia les eleccions convocades per al 14 de febrer. Estima així el recurs interposat i, per tant, les eleccions al Parlament de Catalunya se celebraran en la data inicialment fixada pel convocant, és a dir, 14 de febrer del 2021. El tribunal avança així el sentit de la seva resolució, que es dictarà i notificarà el proper dilluns 1 de febrer. El tribunal farà expressa menció a la bona fe processal de les parts, atès que la seva agilitat en la presentació d’escrits ha permès arribar a una resolució en la major brevetat de temps".
I afegeix: "La sentència, que es notificarà el proper dilluns, admet recurs davant la sala contenciosa del Tribunal Suprem. Aquest recurs, en cas que s'interposés, no seria suspensiu de l’execució de la decisió adoptada. És a dir, no afectaria al manteniment de la convocatòria electoral per al 14 de febrer".
Per agilitzar el procés, primer es van escurçar els terminis per presentar informes. Les parts han tingut celeritat i s'ha pogut arribar a escurçar encara una setmana més la resolució.
Un procés que s'ha fet llarg i que culminarà d'aquí a 15 dies amb els resultats electorals que han de determinar qui ha de ser el nou president de Catalunya, amb tota l'aritmètica possible sobre la taula entre els partits per poder fer el pacte de govern i l'acord per a la investidura.
En interrogant hi ha quina serà la participació marcada per la pandèmia i com es desenvoluparà la jornada de votació, amb unes mesures excepcionals fins ara mai vistes.
El camí cap al 14-F
El 21 de desembre del 2020 es van convocar les eleccions al Parlament de Catalunya. Va ser una convocatòria automàtica després de la inhabilitació del president Quim Torra, que fa un any ja va declarar la legislatura esgotada.
Però fins a aquest mes de gener no van saltar les alarmes sobre la conveniència o no de fer la votació el dia previst, el 14 de febrer.
El 15 de gener, el Govern va signar un decret per ajornar la convocatòria després d'un acord amb els partits representats al Parlament de Catalunya. Un acord feble, perquè, si bé és cert que tots van veure convenient ajornar uns dies la votació arran de la Covid, no tots veien amb bons ulls una suspensió fins al 30 de maig, que és el que va posar sobre la taula el Govern i el que va acabar reflectit en el decret.
El PSC, el més ferm opositor a la data, ha acabat modulant el seu relat. I tot i que va insinuar que podia recórrer el decret, finalment no ho va fer. Sí que hi van presentar recurs la Lliga Democràtica, Federalistes d'Esquerres, Izquierda en Positivo i Impulso Ciudadano. Però finalment el que ha tirat endavant és el d'un particular. Un exmosso i advocat que és, també, qui va demanar les cautelaríssimes.
El dimarts 19 de gener el TJSC resol les cautelaríssimes i determina que es manté el 14-F per mantenir la seguretat jurídica, també, i tota la maquinària electoral per si en la decisió definitivament no hi cap l'ajornament i que es puguin celebrar les eleccions amb totals garanties.
Dos dies més tard, el dijous, 21 de gener, el TSJC resol les mesures cautelars en el mateix sentit. Es manté el 14-F però es fixa com a data límit per resoldre el cas definitivament el 8 de febrer. L'endemà fa pública la resolució i obre el termini per a la presentació d'escrits, que ha acabat avui mateix amb l'informe de la Fiscalia, que es decanta clarament per votar el 14-F.