El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acabat la instrucció contra la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, per la seva implicació en l’1-O i ha acordat unir la seva causa a la de Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, que ja estan a punt de judici. Inicialment, era el jutjat d’instrucció número 13 qui va investigar Garriga per malversació de fons públics i desobediència quan era directora de serveis de Vicepresidència, Economia i Hisenda que dirigia el mateix Jové. El mes de març, la consellera Garriga va comparèixer davant el TSJC, tot i que de manera fugaç, ja que la seva declaració només es va allargar durant un quart d'hora. Durant aquells quinze minuts, la titular de Cultura va assegurar que no havia rebut cap requeriment del Tribunal Constitucional (TC) perquè no realitzés cap acció relacionada amb Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya.

 

En un primer moment, també es va imputar Garriga per les obres en una nau annexa al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). En aquest sentit, va assegurar que aquestes reformes no només es van emprar per a l’1-O sinó també per a les eleccions del 2017, ja que posteriorment s'hi ha situat el 061 i s’ha usat per a la pandèmia. Per tot plegat, la magistrada Maria Eugènia Alegret, va descartar imputar aquestes obres, xifrades en prop de dos milions d'euros, a Jové i Salvadó, en veure-hi un ús posterior. Mesos abans, el desembre del 2021, el fiscal va presentar un escrit al TSJC en què validava que Garriga havia de ser investigada per aquest tribunal, però ja descartava el delicte de malversació, que implica presó. És a dir, volia que només fos investigada i jutjada per desobediència, amb penes d’inhabilitació a càrrec públic.

Detinguda el setembre del 17 

Garriga va ser una de la vintena de persones del Govern i d'empresaris detinguts el setembre del 2017 per tal d'aturar l'1-O. En ser escollida consellera, amb el govern d’Aragonès, Garriga es va convertir en aforada i la seva causa es va elevar al TSJC. I tot i que ja va ser citada a declarar al jutjat, la instructora del TSJC, la magistrada Maria Eugènia Alegret, la va citar el març a declarar, com a investigada, pels mateixos fets. La consellera va demanar ser investigada en la causa oberta contra Jové i Salvadó, llavors secretari d’Hisenda, en la causa que tenen en el TSJC, petició acceptada pel tribunal. 

El febrer del 2020, el TSJC va processar els diputats Jové i Salvadó pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets. A més, la instructora, la magistrada Maria Eugènia Alegret, els va imposar una fiança de responsabilitat civil de 2.889.000 € en el cas de Jové i d'1.635.000 a Salvadó.