El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat 10 dies a l'expresidenta de Junts i del Parlament, Laura Borràs, perquè comuniqui el seu posicionament sobre l'execució de la seva condemna, després que el Tribunal Suprem la confirmés i sigui ferma. L'alt tribunal català  va condemnar Borràs a 4 anys i 6 mesos de presó i 13 anys d'inhabilitació per a càrrec públic pels delictes de prevaricació i falsedat documental per haver concedit uns treballs a un amic quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes, del 2013 al 2018. La circumstància més important és que el mateix TSJC, en la sentència, va proposar  al govern espanyol que indulti parcialment Borràs i que la condemna no sigui superior a 2 anys de presó perquè no hagi d'entrar en un centre penitenciari, al considerar excessiu el tipus penal  que li ha hagut d'aplicar.

És per això que ara, el TSJC ha demanat a la seva defensa, exercida pel penalista Gonzalo Boye, que "formulin al·legacions sobre les circumstàncies de l'execució de les condemnes imposades" tot i que sense referir-se a l'indult específicament, segons una resolució comunicada  pel gabient de premsa del TSJC aquest dimarts. En la causa de la Institució, també hi ha condemnades dues persones més, però en ser penes inferiors a 2 anys de presó no tenen perill d'haver d'entrar en un penal. Són l'amic de Borràs, Isaías Herrero que va executar l'encàrrec (una web de la Institució), tot i que sense concurs públic, i va pactar amb la Fiscalia 2 anys de presó si reconeixia els fets,  i un col·laborador seu, condemnat a 1 any i 2 mesos de presó. 

 

Tràmit de la nova llei

Segurament, la defensa  de Borràs demanarà que no s'executi el càstig  fins que el govern espanyol informi si li concedeix o no el perdó penal. Passats aquests deu dies, el tribunal dona el mateix termini a la Fiscalia perquè expressi el seu parer. En la vista al Suprem, el fiscal va demanar a l'alt tribunal espanyol mantenir la condemna a la juntaire i no aplicar-li la llei d'amnistia. Això no obstant, el fiscal -en el seu escrit- no es va oposar que es concedeixi l'indult parcial a Borràs.

En la resolució, el TSJC explica que la sentència és ferma i que només es pot demanar l'empara del Tribunal Constitucional. Hi afegeix que la nova llei orgànica 1/2025 "introdueix un tràmit contradictori anterior a l'adopció de qualsevol decisió en l'execució de les penes" i que s'avança en la seva aplicació, prevista pel 3 d'abril. I conclou que "en absència d'una altra regulació en aquest escenari processal, estima procedent" donar un termini a les parts per pronunciar-se sobre les condemnes privatives de llibertat,  de drets i les econòmiques imposades i "qualsevol altra circumstància", que òbviament es refereix a l'indult proposat.

El posicionament del TSJC amb Laura Borràs contrasta amb la resolució del Suprem, que  va considerar encertada la condemna i va qualificar els fets de corrupció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!