Previsible. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anunciat avui que envia a judici l’expresident del Parlament  i actual conseller d’Empresa, el republicà Roger Torrent, i els exmembres de la Mesa de Junts Josep Costa i Eusebi Camdepadrós, actual secretari per a l’Administració de Justícia,  i Adriana Delgado (ERC) per un delicte greu de desobediència al Tribunal Constitucional el 2019 per haver permès dues votacions sobiranistes i contra la monarquia. La fiscalia ja va anunciar fa mesos que demana per als tres primers 20 mesos d’inhabilitació a càrrec públic, i un any i quatre mesos a Delgado per participar en una de les dues votacions. El partit Vox és acusació popular i els demana el mateix càstig que la fiscalia. Ara, queda que els advocats presentin els escrits de defensa i que el TSJC fixi la data de judici contra la segona Mesa del Parlament sobiranista.

“Com sempre, coneixem aquestes notícies a través dels mitjans. Una demostració més d’un sistema judicial més preocupat per perseguir llibertats que per garantir-les”, ha piulat el conseller Torrent. La setmana passada, el tribunal d’apel·lació de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va comunicar als polítics que desestimava els recursos  contra la resolució de la magistrada del novembre passat, que els deixava a un pas de judici. En la resolució, el tribunal sosté que en aquest moment processal no és per respondre els seus reclams d’inviolabilitat parlamentària, de tenir el jutge predeterminat per la llei o que els fets no tenen rellevància penal, només si la instructora ha fet correctament el tràmit, que sí que el ratifiquen.

 

Penes

La resolució del TSJC ‑datada el 28 de febrer passat ‑ arriba ara, quan la Fiscalia Superior de Catalunya va presentar els escrits d’acusació contra els anteriors membres de Junts i d’ERC de la Mesa del Parlament, el desembre passat. En concret, demana 20 mesos d’inhabilitació a càrrec públic per a Torrent, Costa i Campdepadrós, la mateixa pena sol·licitada als membres de la  primera Mesa soberanista, el 2017 per permetre la votació de les lleis de desconnexió, a excepció de la presidenta Carme Forcadell, condemnada per sedició a 11 anys i mig de presó i indultada després de prop de quatre anys tancada. A més de les penes d'inhabilitació, la fiscalia demana que Torrent, Costa i Campdepadrós siguin condemnats a pagar una multa de 30.000 euros i Delgado, de 24.000 euros.

En concret, la Fiscalia els acusa de desobediència per haver admès a tràmit i permès que es debatés al ple el text de dues resolucions, el 12 i el 26 de novembre. A la primera hi constava un compromís amb l'exercici del dret a l'autodeterminació, mentre que la segona, una resolució de resposta a la sentència del Suprem per l'1-O, reiterava la reprovació del Rei.

El ministeri públic recordava, en el seu escrit, que la sentència del TC del 2 de desembre del 2015 va declarar inconstitucional i nul·la la resolució 1/XI del Parlament del 9 de novembre del 2015 sobre l'inici del procés polític a Catalunya a conseqüència dels resultats del 27-S. El TC va acordar la suspensió de les resolucions parlamentàries i va recordar a la Mesa el seu deure "d'impedir i paralitzar qualsevol iniciativa parlamentària que suposés ignorar o eludir la suspensió acordada" i els va advertir que podien incórrer en responsabilitats, inclosa la penal, si ho incomplien. En el seu escrit, la Fiscalia considerava que els quatre querellats van incomplir aquesta sentència en permetre els dos debats,  però que no tenien cap efecte executiu.