Un calendari provisional. El TSJC ha fixat que el judici als excàrrecs d'Economia Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i l'actual consellera en funcions de Cultura Natàlia Garriga,  per l'organització de l'1-O comenci el 2 d'octubre, duri 15 sessions i finalitzi el 29 de novembre, segons ha acordat  el lletrat de l'administració de Justícia amb els advocats defensors i l'acusació de Vox, segons han informat ElNacional.cat aquest divendres. Els advocats dels càrrecs d'ERC ja han anunciat que presentaran un escrit al tribunal demanant l'anul·lació del judici quan s'aprovi la llei d'amnistia, que es preveu que entri en vigor el 31 de maig, l'endemà  mateix de l'aprovació en el Congrés dels Diputats, dijous vinent.

El tribunal, presidit per Jesús María Barrientos, haurà de decidir si accepta l'anul·lació  del judici o presenta una consulta al Tribunal de Justícia de la UE o al Tribunal Constitucional, fet que deixaria aturat el procediment penal. Si el tribunal anul·la el judici, el calendari programat és paper mullat. Un indici que la vista no se celebrarà és que s'han programat menys sessions que les inicials assenyalades, segons fonts judicials.  El TSJC va suspendre el judici de l'1-O previst per a l'abril passat perquè coincidia amb les eleccions de Catalunya, però no per l'aprovació imminent de l'amnistia.

 

Consulta de la malversació al TJUE

En el cas dels procediments  contra els líders polítics catalans pel referèndum d'autodeterminació de Catalunya  del 2017 és  previst que el Tribunal Suprem presenti una prejudicial al TJUE, és a dir que li consultarà si el delicte de malversació de fons públics es pot incloure en la llei d'amnistia i no col·lideix amb la normativa europea. El TSJC podria fer el mateix perquè Jové i Salvadó són acusats de delictes de corrupció per l'1-O.

En concret, la Fiscalia Superior de Catalunya demana 7 anys de presó, 32 anys d'inhabilitació i 30.000 euros de multa per a Josep Maria Jové, defensat pels advocats Andreu Van den Eynde i Ramom Setó; i 6 anys i tres mesos de presó, 27 anys i 3 mesos d'inhabilitació i multa de 24.000 euros per a Lluís Salvadó, actual president del Port de Barcelona i defensat per Josep Riba, pels delictes de malversació de fons, prevaricació i desobediència per l’organització de l’1-O des del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda. Per a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, defensada per Laura Parès, la Fiscalia sol·licita un any d’inhabilitació i 18.000 euros de multa per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) pels preparatius del Referèndum, sota la direcció de Jové.

Caldrà veure que decideix el TSJC, el qual com la resta de tribunals, que tinguin causes del Procés, tindrà 2 mesos per aplicar la llei d'amnistia o  bloquejar la seva aplicació amb consultes al  TJUE i al Tribunal Constitucional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!