Un directiu de l'empresa informàtica que va desenvolupar el sistema e-Spriu per a l'Agència Tributària Catalana (ATC) ha afirmat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l'1-O l'aplicació no estava a punt per recaptar els impostos estatals dels catalans.

Segons han informat fonts jurídiques, un director de projectes de l'empresa informàtica IBM ha declarat aquest dimarts com a testimoni davant la jutgessa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Maria Eugènia Alegret, en la causa que investiga a Josep Maria Jové, exnúmero dos d'Oriol Junqueras a la Conselleria d'Economia, per organitzar l'1-O.

En aquesta mateixa causa, el fiscal ha demanat que s'investigui també l'exsecretari d'Hisenda i diputat d'ERC al Parlament Lluís Salvadó, un dels càrrecs que va ser detingut per la Guàrdia Civil en l'operació del 20-S contra l'organització del referèndum de l'1-O.

El ministeri públic sosté que Salvadó va tenir un paper clau en el desenvolupament de les estructures d'Estat per a una Catalunya independent, amb la implantació del sistema e-Spriu a l'Agència Tributària Catalana.

El directiu de l'empresa informàtica, que va desenvolupar dos mòduls per a l'Agència Catalana, ha precisat que el sistema e-Spriu no es va crear amb la intenció de substituir la Hisenda espanyola, encara que sí que es podria adaptar per acabar recaptant tots els impostos dels catalans.

Això sí, ha puntualitzat el testimoni, al setembre del 2017, abans del referèndum de l'1-O, l'aplicació seguia sense estar preparada per funcionar com una Hisenda pròpia de Catalunya en la recaptació dels impostos, ja que això requeriria dos anys de desenvolupament informàtic.