El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit no admetre a tràmit la querella presentada per Josep Asensio contra el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, per haver suspès les eleccions del 14-F. En aquest procediment sí que es van estimar les mesures cautelars mantenint la convocatòria electoral, que es va acabar celebrant.

La querella va ser el desencadenant de tota la incertesa prèvia a les eleccions del 14-F i va posar en suspens fins a l'últim minut l'inici de la campanya electoral. I va forçar, tot i que ara s'ha acabat desestimant el cas i donant per bo que Aragonès podia ajornar els comicis i convocar-los amb una nova data, les mesures excepcionals que es van haver d'aplicar amb motiu de la Covid-19. 

De fet, tot el temps de convocatòria electoral va estar marcat per la querella i per la Covid-19, que va provocar fins a darrera hora, també, la incertesa de la constitució de les meses, el recompte de vots i l'afectació a la participació.

Ara bé, la sala civil i penal del TSJC considera que no es donen els elements necessaris per iniciar una investigació per prevaricació administrativa, en "no apreciar arbitrarietat ni deliberada injustícia en la resolució ni voluntat del querellat de resoldre al marge de l'ordenament jurídic". Tampoc hi veu un delicte d'usurpació de funcions públiques ni de falsedat.

Al desembre, Aragonès va convocar les eleccions per al 14 de febrer després de la dissolució automàtica del Parlament, i al gener va signar un decret per deixar sense efecte aquesta convocatòria a causa de la crisi sanitària. 

El denunciant va recórrer aquest decret que ajornava les eleccions sense nova data, i una altra sala el TSJC va revocar de forma cautelar el decret que suspenia el 14-F, de manera que les eleccions es van celebrar en la data inicialment prevista.

La querella que ara rebutja la sala civil i penal suposa la continuació de la petició de mesures cautelars amb les quals el denunciant va aconseguir l'aval de la sala contenciosa del TSJC per revocar el decret que ajornava el 14-F.

 

 

Aragonès podia ajornar les eleccions

Segons el denunciant, Aragonès no tenia competències per suspendre les eleccions, tot i que el tribunal assenyala que tenia "capacitat executiva" per ajornar-les. La resolució del TSJC apel·la a tenir en compte les circumstàncies del que ha passat i no considera que hi hagi els "elements necessaris" per obrir una investigació judicial.

Els magistrats no aprecien "arbitrarietat ni deliberada injustícia en la resolució ni voluntat del querellat de resoldre al marge de l'ordenament jurídic".