El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit mantenir l'exclusió de Plataforma per la Llengua i Ustec de la causa del 25%. És a dir, ha tornat a rebutjar que aquestes entitats es personin com a parts afectades en el procediment per l'execució de la sentència que imposa el castellà a les aules catalanes. El tribunal ja havia denegat les personacions i, en quatre interlocutòries d'aquest dimarts, la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC ha desestimat els recursos de Plataforma per la Llengua, el sindicat Ustec, l'Associació d'estudiants en defensa de l'educació pública i la Fundació Catalunya Fons.
Els magistrats han reconegut que en els estatuts de Plataforma per la Llengua consten com a objectius la promoció del català a l'àmbit de l'educació, però han argumentat que el recurs versava sobre "la inactivitat de la Generalitat per assegurar l'ús vehicular mínim del castellà, no del català". És a dir, que en cap moment es qüestiona la posició de la llengua catalana com a llengua vehicular del sistema educatiu. És per això que l'entitat no es pot considerar persona afectada, ja que no es veuen perjudicats" els drets i interessos legítims" pel fet d'executar o no la sentència. Una sentència que es refereix "al llindar mínim de presència de la llengua castellana en el sistema educatiu". A més, el tribunal ha esgrimit que la personació no té "cap cabuda" si no és per demanar l'execució d'una sentència.
Un vot particular discrepant
El TSJC ha argumentat de manera idèntica el rebuig a la personació d'Ustec i de les altres dues entitats que ha inadmès a la causa, que se sumen a la negativa que ja va donar a Òmnium Cultural per considerar que els seus estatuts no estan directament relacionats amb el cas. Les organitzacions encara poden presentar un altre recurs, en aquest cas de cassació. A més, cal dir que en les quatre resolucions hi ha un vot particular discrepant d'un magistrat al qual se n'adhereix una altra.
Al juny, Plataforma per la Llengua va recórrer l'exclusió i va argumentar que la decisió era "del tot irregular". I és que "l'excusa" que va fer servir el tribunal per no acceptar-la era "particularment ridícula, i més encara tenint en compte que el tribunal sí que ha acceptat com a mínim dues entitats que defensen el castellà (Hablamos Español)". "És evident que l'ús d'una llengua i de l'altra són vasos comunicants, i que, si hi ha més castellà vehicular, hi haurà menys català vehicular", va afegir l'ONG del català. A més, "cal tenir en compte que els sindicats (com Ustec), com a defensors dels drets i interessos dels treballadors, estan especialment legitimats per ser acceptats a la causa, tenint en compte que qui ha d'acabar complint la sentència són els professors i directors dels centres educatius".