Expulsada. El TSJC ha tornat a rebutjar que Òmnium Cultural es personi en la causa del 25% de castellà a les aules, segons una resolució comunicada aquest dimecres pel gabinet de premsa del TSJC. Òmnium va presentar un recurs contra la seva no-admissió, però el tribunal, sense unanimitat, manté el seu rebuig. El tribunal considera que l’objecte del plet, el règim lingüístic del servei públic educatiu, és molt específic i “no es pot apreciar l’interès col·lectiu” que al·lega Òmnium. L’entitat presidida per Xavier Antich ha sostingut que defensa a unes 42 famílies que demanen que es mantingui el català com a llengua vehicular, a més de defensar la llengua pròpia al sistema educatiu català. L’execució de la sentència del 25% de castellà a tots els centres educatius catalans va ser suspesa pel mateix TSJC en comprovar que no podia aplicar-la davant la nova normativa catalana, que ara el Tribunal Constitucional analitza si és anticonstitucional en admetre a tràmit els recursos presentats pels partits unionistes i pel mateix TSJC.
En la resolució, la secció 5a de la sala del contenciós administratiu del TSJC argumenta que els objectius de l’entitat “no estan directament vinculats” a l’execució de la sentència del 25%, sinó que són “activitats i fins genèrics relacionats amb el foment i defensa de la llengua i cultura catalanes”. En aquesta nova resolució, hi ha un vot particular discrepant d’un magistrat al qual se n’ha adherit un altre, que ja es va presentar en la primera resolució del TSJC. Òmnium es va fer ressò d’aquest vot discrepant, en el qual s'afirma que només el govern espanyol, en presentar el recurs inicial, podia demanar l'execució de la sentència, però que s'havia admès la petició i personació de l'Asamblea para una Escuela Bilingüe (AEB), així com d'entitats i particulars que defensen el castellà i es rebutjava la personació de les entitats que defensen el català, com Òmnium i el sindicat USTEC. El TSJC, a més, castiga Òmnium a pagar 500 euros per les costes del procediment.
La promoció de la llengua catalana
En el seu recurs, Òmnium exposava que la promoció de llengua catalana és “una qüestió transversal a tots els aspectes de la societat”, especialment a la joventut, i, per tant, al sistema educatiu existent a Catalunya. Hi afegia que compareix en nom de 42 socis, que són mares i mares d’estudiants, i defensen els seus interessos.
En la resolució, el TSJC reitera que “l’objecte de la sentència és molt més específic, el règim lingüístic en l’àmbit del servei públic educatiu” i que, per tant, “no es pot apreciar aquest interès col·lectiu qualificat i específic” d’Òmnium perquè “el seu objecte i fins no estan directament vinculats a l’objecte de la present execució, sinó que “són activitats i fins genèrics” relacionats amb el foment la defensa de la llengua i cultura catalanes.” El TSJC manifesta que Òmnium “no especifica com resultarien afectats els seus associats, més enllà que existeixi el 25% d’horari lectiu en castellà o català, que assenyala la sentència”, i que la personació “només pot ser per demanar l’execució de la sentència” segons recull l’ordenament jurídic, sosté el TSJC, el qual per això justifica que va acceptar la personació de particulars i entitats espanyolistes.
Òmnium al Tribunal Constitucional
Tot i l’expulsió en el cas delTSJC, l’entitat cultural ha anunciat que ha demanat personar-se en la causa del Tribunal Constitucional (TC), que ha d’examinar si les dues noves lleis aprovades pel Parlament i el Govern compleixen amb el marc constitucional o no. Precisament aquest dimecres, el Parlament ha anunciat que ha presentat l’escrit d’al·legacions per defensar diversos articles de la llei 8/2022 i el decret llei 6/2022.