El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anunciat que obre judici oral contra l’exconseller de Cultura i diputat per Junts, Lluís Puig pel polèmic cas dels béns de Sixena, set anys després de ser denunciat per la via penal per l’Ajuntament de Vilanova de Sixena i el govern d’Aragó. En la resolució, comunicada aquest dijous, el TSJC manté el criteri del febrer de 2023 que assumeix la causa de Puig perquè és aforat, en ser diputat al Parlament tot i que està a l'exili. Pel que fa a l'exconseller Santi Vila, com que no té aforament, deriva el seu judici a un jutjat penal de Barcelona.
A més, el TSJC imposa a cada un d'ells una fiança de 17.250 euros pel cost del trasllat de les 44 obres del Museu de Lleida al Monestir de Sixena.
Recentment, l'advocat de l'exconseller Puig, Jaume Alonso-Cuevillas, va haver d’esmenar un error de l’alt tribunal català perquè pensava que l’exconseller Puig no havia estat citat a declarar com a investigat, i volia tornar la causa a instrucció.
Inhabilitació i multa
Per aquest cas, la Fiscalia demana per a Puig i Vila 2 anys d'inhabilitació a càrrec públic i que cadascun pagui una multa de 5.940 euros pel delicte de desobediència. L’Ajuntament de Vilanova de Sixena també acusa Vila del delicte d'usurpació de funcions judicials i li demana onze mesos de presó i una multa de 62.000 euros. La defensa de Vila demana la seva absolució. La Generalitat, que al final ha assumit la defensa de Vila, també.
Compra nul·la
El cas Sixena esclata quan un jutjat d’Osca va decretar la nul·litat de la compravenda feta per la Generalitat d’aquestes obres els anys 1983, 1992 i 1994 i les va fer tornar a l’Ordre del Monestir de Sixena. Després, l’Ajuntament de Sixena i la Fiscalia van denunciar per la via penal Vila i Puig per desobediència a una resolució judicial per retornar les obres. Finalment, es van entregar, i ara no es poden visitar. El cas s’havia de jutjar en un penal d’Osca, però, la defensa de Puig va al·legar que era aforat i el cas va ser enviat al TSJC.
Alonso-Cuevillas demana l'absolució de Lluís Puig perquè sosté que no va fer cap actuació i que se li va notificar el requeriment judicial just un dia després d'estar al capdavant del departament de Cultura. A més, va consultar als Serveis Jurídics de la Generalitat, que van dir-li que havien recorregut la darrera resolució.
Indicis consistents
Per contra, en la resolució el magistrat del TSJC Carlos Ramos, sosté que dels escrits de la Fiscalia i de l’acusació particular “existeix raonabilitat i consistència dels plantejaments acusatoris, que responen als indicis recollits durant la instrucció, tal com es va recollir en el jutjat d’instrucció d’Osca”. Amb tot, el magistrat insisteix que són indicis i que es manté la presumpció d’innocència de Puig i Vila. Presentats ja els escrits d'acusació, només queda que el TSJC fixi la data del judici.