Més embats. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha aprovat que tres centres educatius imparteixin el 25% de castellà, tal com van sol·licitar unes famílies dels centres, segons ha informat aquest dimecres el gabinet de premsa del TSJC. El TSJC segueix així el seu posicionament a favor de les famílies que reclamen més educació en castellà, tot i que admet que només ho pot fer a títol individual perquè hi ha una nova normativa, aprovada pel Parlament i el Govern el juny de 2022, que supera el 25% de castellà que el TSJC va imposar per a tot el sistema educatiu català. Tot i el nou marc normatiu, el TSJC ja va validar el 25% a dos centres el gener passat.
A més a més, el TSJC va denunciar les normes catalanes al Tribunal Constitucional (TC), que ha de resoldre si les noves lleis no garanteixen el castellà com a llengua vehicular al sistema educatiu català, com denuncia el TSJC. El Govern ho nega.
Cinc recursos presentats
En el comunicat, es precisa que la secció 5a de la sala contenciós administratiu del TSJC va deliberar dimarts cinc recursos presentats per particulars, que reclamen més ensenyament en castellà en els centres dels seus fills. I s’informa que en el cas de tres recursos la sala “ha estimat parcialment la petició del demandant, en el sentit de considerar que aquest té dret que l’escola proporcioni un ensenyament efectiu i equilibrat en llengua castellana, que comprengui, com a mínim, a més de l’assignatura o matèria corresponent a l’aprenentatge d’aquesta llengua, una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular que es consideri com troncal o anàloga”. El tribunal “desestima la petició del demandant d'anul·lar el projecte lingüístic del respectiu centre”.
S'hi afegeix que les sentències es comunicaran en els pròxims dies, tot i que no s'aclareix si aquestes resolucions són sobre mesures cautelars en les quals ja s'havia concedit el 25% i ara s'ha resolt el fons del cas.
Pel que fa als altres 2 recursos s’indica que s’ha paralitzat la deliberació a l’espera de la informació complementària sol·licitada.
L'escola de Canet
Un dels centres afectats per aquesta resolució és l'escola El Drac de Canet de Mar, on uns pares van aconseguir de forma cautelar que en la classe de la seva filla s'imparteixi el 25% de castellà. Benet Salellas, advocat de les 30 famílies que van presentar un recurs contra aquesta mesura del castellà, ha denunciat a Twitter que no han estat informats i que el TSJC els ha assegurat que la sentència no està redactada, i ha preguntat: "Ganes d'entrar en campanya?"
El @tsj_cat envia nota de premsa amb part dispositiva de les sentències sobre el català a l'escola (com el @elturoencatala) sense que estigui notificada a les parts i sense que -segons ens diuen quan truquem a la Secció- estigui ni tan sols redactada. Ganes d'entrar en campanya? https://t.co/bYAXSoFZ8T
— salellas advocats (@salellasadv) July 12, 2023
Uns 28 centres afectats
Actualment, es desconeix quants centres educatius catalans han d’aplicar el 25% de castellà en el seu projecte. Plataforma per la Llengua, en el seu darrer informe, detalla que el 2022 hi va haver 28 centres educatius catalans afectats per la imposició del 25% de castellà per part dels tribunals, malgrat que el Parlament de Catalunya va aprovar el juny del 2022 la Llei 8/2022 i el Decret llei 6/2022. Aquestes normes —recorda— no permeten l’aplicació de percentatges en els usos lingüístics. Des de l’ONG del català també s’alerta que “al marge d’aquests 28 centres, molts altres fan matèries no lingüístiques en llengua castellana, en contravenció de la normativa i sense cap requeriment judicial”.
Així, la llengua catalana continua als tribunals, i les dues normes estan pendents d’una qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).