El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a l'Associació Impuls Ciutadà i ha ordenat l'Ajuntament de Cardedeu (Vallès Oriental), governat per ERC i la CUP, que torni a posar la bandera catalana i l'espanyola a la façana del consistori, on ara només hi llueix una estelada. En la seva sentència, que es pot recórrer, el TSJC  revoca la decisió del jutjat contenciós número 5 de Barcelona de desestimar la demanda d'Impuls Ciutadà i ordena al consistori de Cardedeu que recuperi tant la senyera com la bandera espanyola. Fa anys ja que aquestes no són a la façana de l'ajuntament, dirigit per l'alcalde republicà Enric Olivé en coalició amb la CUP, on només hi ha una estelada. Aquesta va estar uns mesos acompanyada per una pancarta en suport als presos polítics.

L'Associació Impuls Ciutadà va portar el cas als tribunals després de comprovar l'octubre del 2020 que a la façana del consistori, situat a la plaça Sant Joan de Cardedeu, no hi onejava ni la bandera d'Espanya ni la de Catalunya, sense que cap acord del ple municipal avalés aquesta decisió. L'associació va recórrer davant la justícia en considerar que el consistori havia incorregut en la "via de fet" per retirar les banderes oficials d'Espanya i la senyera i per sol·licitar que s'ordenés la seva reposició. Per la seva part, l'ajuntament va al·legar que aquesta associació tenia un caràcter privat i que no estava legitimada per plantejar aquesta petició, ja que no va acreditar un interès legítim i que, per tant, no podia ser reconeguda com un controlador de la legalitat.

Concordança 

Malgrat que inicialment el jutjat contenciós número 5 de Barcelona va donar la raó a l'ajuntament i va arxivar el cas, l'Associació va recórrer davant el TSJC, que ara ha determinat que aquesta entitat està legitimada a intervenir en aquest procés. Ara, ha vist una concordança entre les seves finalitats, basades en la defensa dels valors constitucionals, i l'objecte del procediment.

A més, el TSJC ha acceptat les mesures cautelars sol·licitades per l'Associació perquè es reposin les banderes d'Espanya i de Catalunya a l'exterior de l'edifici consistorial, perquè van ser retirades "per la via de fet" i a més l'ajuntament no ha posat en relleu en el procés "cap motiu" que impliqui una possible "pertorbació" dels interessos generals o de tercers si es tornaven a penjar ambdues ensenyes.

Requeriment als ajuntaments sense banderes 

En un comunicat, Impuls Ciutadà ha celebrat aquesta resolució i ha recordat que el novembre passat va presentar un informe que detallava que dels 947 municipis de Catalunya, només en 149 onejava la bandera espanyola i que 392 no exhibien la catalana. Ara, aquesta entitat considera que el TSJC ha avalat la seva decisió de recórrer a la justícia, motiu pel qual ha anunciat que en els propers dies requerirà als ajuntaments que no exhibeixen les banderes oficials que "regularitzin" la seva situació sobre la presència dels "símbols constitucionals i estatutaris". L'Ajuntament de Cardedeu està estudiant la resolució abans de decidir el següent pas a prendre.