Més causes per a la llei d'amnistia del procés. La secció d'apel·lacions penals del TSJC ha preguntat si ha d'amnistiar l'exconseller d'interior Miquel Buch, condemnat a 4 anys i mig de presó per haver contractat l’agent dels Mossos Lluís Escolà perquè fes d’escorta del president Carles Puigdemont a l'exili, a Bèlgica; així com Escolà, castigat a la mateixa pena, segons una resolució comunicada aquest dijous per la sala de premsa del TSJC. El tribunal ha donat cinc dies a les defenses i a la Fiscalia perquè informin si el seu cas encaixa en la norma. Les advocades de Buch i Escolà, Judit Gené i Isabel Elbal, respectivament, no dubtaran a demanar l'eliminació de la seva responsabilitat penal. I és que quan l'Audiència de Barcelona els va condemnar pels delictes de malversació de fons i de prevaricació, el setembre passat, les penalistes ja van presentar un recurs en contra a la sala d'apel·lacions del TSJC. Buch va qualificar la sentència de "desorbitada". El tribunal ja ha anunciat, a més, que resoldrà si els concedeix l'amnistia el pròxim 25 de juny.

La sala d'apel·lacions del TSJC, que presideix la magistrada Àngels Vivas, també ha convocat per al mateix dia 25 la deliberació i resolució sobre si aplica l'amnistia a una vintena d'encausats més que estan en 8 casos. La majoria són joves que van participar en les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes el 2019, i que van ser condemnats per atemptat contra l'autoritat i desordres públics, amb penes que els feien entrar a presó. Un d'aquests casos són tres veïns de Granollers condemnats a més de tres anys de presó per uns actes del tercer aniversari de l'1-O, ha informat Alerta Solidària, que porta la seva defensa.

La condemna més alta, a revisió

El tribunal ha comunicat un novè cas a revisió i que va implicar la condemna més alta per a un jove. És el cas de l'Oleksandr, condemnat a 7 anys i mig de presó per haver tirat un artefacte pirotècnic (no localitzat, ni definit al judici) i haver ocasionat lesions auditives a dos agents de la policia espanyola en una protesta contra la sentència del procés a Barcelona, el 18 d’octubre de 2019. A la mateixa sentència, la secció sisena va condemnar a 1 any de presó Francesc Colomines, a qui la Fiscalia demanava fins a 7 anys i 4 mesos, i va absoldre l'Erik, que s’enfrontava a 3 anys de presó, en afirmar que no s’ha provat cap acció seva. L’advocada de l’Oleksandr, Esther Anglès, va presentar recurs contra la condemna. I en el seu cas i el de Colomines, defensat per Benet Salellas, el tribunal del TSJC resoldrà si pels fets pels quals van ser condemnats se’ls pot esborrar tota responsabilitat penal de forma definitiva.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!