El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat una sentència en la qual prohibeix la col·locació d'una bandera estelada en una plaça de Sant Cugat del Vallès. La sentència és conseqüència de la denúncia presentada per Societat Civil Catalana (SCC) contra la decisió de l'Ajuntament de Sant Cugat d'instal·lar una estelada a la via pública.

El tribunal sosté que l'estelada "constitueix un símbol de la reivindicació independentista d'una part dels ciutadans catalans representats per una part dels partits polítics" i no té reconeixement legal vàlid com a "símbol oficial de cap administració territorial". Els magistrats consideren que és "obvi" que el seu ús "només pot ser qualificat de partidista".

Així mateix, la sentència assegura que l'exhibició “a l’espai públic" de qualsevol "element" que "representa una opció política" és il·legal, perquè vulnera el principi d'"objectivitat" i de "neutralitat institucional". 

 

Recurs al Suprem

El TSJC desestima així el recurs d'apel·lació presentat per l'Ajuntament de Sant Cugat, després que el 2016 un jutjat de Barcelona va prohibir la instal·lació de l'estelada​ a la plaça de Lluís Millet l'any 2014. A més, condemna el consistori a pagar les costes judicials fins a un màxim de 2.000 euros. La sentència es pot recórrer al Suprem.


L'estelada va ser retirada el febrer passat després de la sentència de l'Audiència de Barcelona ACN

El tribunal diu que les administracions no tenen llibertat d'expressió i que els alcaldes no es poden veure obligats a incomplir la llei per un "mandat popular" d'un ple municipal. A més, diu que els símbols oficials sí que s'han d'exhibir obligatòriament, encara que els partits governants no s'hi sentin identificats.