El perill de presó continua. La sala d’apel·lacions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat parcialment el recurs presentat per la defensa de William Aitken, el jove escocès condemnat a 5 anys i 1 mes de presó per participar en una protesta pel raper Pablo Hasél a Barcelona el 2021. El TSJC retira les agreujants d’usar un instrument perillós -l’Audiència de Barcelona indica que va usar el seu monopatí per trencar el terra-, i de llançaments perillosos, però li manté la pena de 2 anys i 9 mesos de presó pels delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat, fet que el posa en perill d’entrar a presó. Aitken ja va estar 36 dies en presó preventiva, i ara el seu advocat, David Aranda, presentarà ara un recurs de cassació al Suprem per evitar que hi torni. Alerta Solidària ha denunciat, aquest dilluns, que “ha patit tota mena d’entrebancs burocràtics" i que "el seu cas no serà comptabilitzat en cap amnistia”.
En la resolució, el tribunal del TSJC -format per les magistrades Àngels Vivas, M. Jesús Manzano i Roser Bach, com a ponent- consideren provat, a través del testimoni de diferents agents dels Mossos d’Esquadra, que el jove escocès va tirar objectes als furgons policials, en el tercer dia de les protestes contra l’empresonament del raper, el 17 de febrer de 2021, entre la rambla de Catalunya i la Gran Via de les Corts Catalanes. Va moure contenidors i va llençar pedres contra les furgonetes policials, i després el van detenir. Això no obstant, el tribunal no accepta que posés en perill les persones concentrades ni que el monopatí de fusta que duia pugui ser considerat una arma perillosa. Tampoc accepta el recurs de la Fiscalia que demanava que se’l condemnés per l’agreujant de disfressa. El TSJC sí que manté l’agreujant d’haver actuat, aprofitant una manifestació.
El tribunal, imparcial
A més, el TSJC no accepta l’argument de l’advocat del jove que el magistrat president en el judici va perdre la seva imparcialitat en valorar i fer preguntes als agents. Va ser “una simple apreciació” no es pot considerar “un signe incriminatori”, manifesta el tribunal quan el jutge va usar l’adjectiu “indiscriminat”.
Amb aquesta sentència, Alerta Solidària ha denunciat que "malgrat el sobrat arrelament" de William a Barcelona, on viu des de fa cinc anys, va passar 37 dies en presó preventiva, amb l'argument del jutge que en entrar en vigor el Brexit ja no era ciutadà comunitari. Precisa que "tots aquests anys no ha pogut tornar a Glasgow" i "ha patit tota mena d'entrebancs burocràtics a la feina, amb els bancs, per tenir el passaport retingut als jutjats". Amb tot, l'organització de l'esquerra independentista sosté que el seu advocat presentarà recurs "tot i que en qualsevol moment podrà ser cridat per entrar a la presó".
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!