Carpetada. La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat l’admissió de les tres querelles presentades per Vox i Hazte Oir, contra el president del Parlament, Josep Rull i l’exconseller d’Interior i actual diputat d’ERC, Joan Ignasi Elena, -que també es dirigien contra el president Pere Aragonès i l'advocat Gonzalo Boye, i dirigents dels  Mossos- per la no detenció del president Carles Puigdemont, en l’acte que va fer a Barcelona, el 8 d’agost. L'entitat espanyolista Hazte Oir ja anunciat que presentarà un recurs en contra de la resolució.

En la decisió de l'alt tribunal català, avançada aquest dijous, el TSJC precisa que només  és competent per analitzar l’acció dels aforats -és a dir,  Rull i Elena- i en el seu cas sosté: “No existeix cap element que permeti relacionar a cap dels aforats amb els delictes que els imputen els querellants.” El gabinet de premsa del TSJC  informa que la sentència es farà pública un cop notificada a totes les parts; i llavors es podrà discernir, si el tribunal deixa alguna porta oberta perquè s'investiguin als no-aforats.

Contra el criteri del jutge Llarena

Amb aquesta resolució, el TSJC manté el mateix criteri de la Fiscalia Superior de Catalunya, que també exculpa Boye, contra el parer del jutge Pablo Llarena que sí que veu possibles accions  delictives de tots els acompanyats de Puigdemont. En els seus informes, el tinent fiscal Pedro Ariche va aclarir que Rull i Elena no van donar cap ordre als Mossos perquè no es complís l'ordre de detenció de Puigdemont, i que les afirmacions del president del Parlament que no deixaria entrar a la policia catalana a la cambra, s'emmarquen en la llibertat d'expressió, i més quan no es va produir  aquesta situació, ja que el president a l'exili va marxar per a no ser detingut.

El mateix dia de l'informe del fiscal, l'instructor de l'1-O al Suprem va enviar els informes policials  dels Mossos de la no detenció de Puigdemont -que el jutge manté en vigor, perquè no li vol aplicar l'amnistia- als jutjats de Barcelona perquè ho investiguin.

El cas dels tres mossos detinguts

Paral·lelament a la causa del TSJC, una magistrada de Barcelona té l'atestat policial contra tres agents dels Mossos que, estant fora de servei, van acompanyar el president Puigdemont a l'acte de Barcelona. La policia catalana els va detenir  pel delicte d'encobriment i el jutge de guàrdia els va deixar en llibertat. Gonzalo Boye, defensor de dos dels mossos ha insistit que no van cometre cap il·legalitat, ja que aquest delicte requereix que la persona estigui condemnada, i aquest no és el cas del president Puigdemont.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!