El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès una interlocutòria per la qual suspèn la denominació de "Representant Permanent" davant la Unió Europea d'Amadeu Altafaj, com a resposta al recurs de l'advocacia de l'Estat contra el decret de nomenament d'aquest càrrec, que des de fa més d'un any recau en Altafaj. La Generalitat ja ha anunciat que recorrerà la decisió.
Segons fonts de la conselleria d'Exteriors, la decisió judicial acorda suspendre com a mesura cautelar l'ús de la denominació de "Representant Permanent" però només es tracta d'una qüestió semàntica que no afecta ni les funcions ni el càrrec que té assignat Alfataj.
Fonts d'Exteriors han assegurat també que a Brussel·les els interlocutors d'Amadeu Altafaj tenen molt clar quin objectiu té el Govern català, que és desenvolupar el mandat de les urnes. En aquest sentit, el delegat del Govern a Brussel·les, Amadeu Altafaj, ha afirmat a través del seu compte personal de Twitter: "Serem el que el poble de Catalunya decideixi que hem de ser". "Cap tribunal ni govern espanyol decidirà el nostre futur. Som i serem", ha reblat Altafaj.
Serem el que el poble de Catalunya decideixi que hem de ser. Cap tribunal ni Govern espanyol decidirà el nostre futur. Som i serem.
— Amadeu Altafaj (@aaltafaj) 17 de septiembre de 2016
Canvi de denominació de la conselleria
El Tribunal Constitucional ja va obligar a canviar la denominació "d'afers exteriors" a la nomenclatura de la conselleria amb l'argument que les competències en política exterior són exclusives de l'Estat, que ara porta el nom d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.
El TSJC considera que utilitzar la denominació de "Representant Permanent" pot induir a la confusió, ja que és una denominació d’ús habitual a nivell internacional i podria generar portar a equívoc tercers estats i organismes internacionals respecte a l'abast de l'acció exterior de la Generalitat.
Altafaj, que porta un any exercint el càrrec, demanava a principis de setmana a la Comissió Europea que “de forma discreta” doni suport a un “diàleg polític normal” entre Catalunya i Espanya “en línia amb els estàndards europeus mínims”. Coincidint amb els actes de celebració de la Diada a Brussel·les, Altafaj va admetre que Catalunya és “una carpeta molt incòmoda” per a la UE.