El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès el judici contra l’exconseller de Cultura i diputat de Junts, Lluís Puig, pel polèmic cas Sixena que havia de celebrar-se aquest dijous i divendres a Barcelona, segons ha avançat l’agència Efe i ha confirmat ElNacional.cat  a través del gabinet de premsa del TSJC, aquest dilluns a la tarda. L'alt tribunal català va permetre a Puig que declarés de forma telemàtica per videoconferència -perquè la Fiscalia no li demana presó-,  des d’un jutjat o una seu judicial de Bèlgica. Això no obstant, la Fiscalia belga ha informat al TSJC que Puig es troba "il·localitzable, de vacances a França, i sense respondre al seu telèfon mòbil".

A més, en la comunicació, el lletrat de l'Administració de Justícia del TSJC expressa que se suspèn la vista "després de les gestions infructuoses amb la seva defensa", que exerceix l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas. Per això, el TSJC ha comunicat a les parts que suspèn el judici i  ja ha fixat noves dates per la vista: 20 i 21 de febrer del 2025. 

En aquest sentit, el secretari judicial hi afegeix que es dicti una nova Ordre d'Investigació Europea (OIE) per tornar a citar al diputat de Junts perquè comparegui en el judici, a través de les autoritats judicials belgues. La vista es podria celebrar sense la presència de l'exconseller Puig perquè no se li demana pena de presó.

 

Les penes demanades

En concret, la Fiscalia demana per a Puig i  el seu antecessor, l'exconseller Santi Vila, 2 anys d'inhabilitació a càrrec públic i que cadascun pagui una multa de 5.940 euros pel delicte de desobediència. L’Ajuntament de Vilanova de Sixena també acusa Vila del delicte d'usurpació de funcions judicials. Vila ha de ser jutjat per un jutjat penal de Barcelona perquè actualment no és aforat al TSJC. Recentment, la Fiscalia es va oposar a aplicar la llei d'amnistia a Vila.

Fiança imposada

El TSJC va imposar a Puig i Vila una fiança de 17.250 euros pel cost del trasllat de les 44 obres del Museu de Lleida al Monestir de Sixena. El govern d'Aragó encara no garanteix la visita d'aquestes obres, després que la Guàrdia Civil se les va endur el 2017, amb el Govern intervingut amb l'article 155 de la Constitució.

Esperant l'amnistia

L'exconseller Puig podria haver assistit al judici en el TSJC si el jutge instructor de l'1-O a Suprem li hagués aplicat la llei d'amnistia, tal com volien els poders legislatiu i executiu del govern espanyol. El magistrat Pablo Llarena sosté que es va enriquir amb l'1-O i no li vol aplicar la norma de l'oblit penal.  Puig, com el president Carles Puigdemont, tampoc ha pogut assumir la seva acta de diputat al Parlament per seguir imputat per malversació en l'organització del Referèndum.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!