Suspensió. La secció d'apel·lació penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès la deliberació que havia de fer aquest dimarts sobre la revisió d'una condemna a un independentista amb la justificació que hi ha en tràmit la llei d'amnistia pels fets del Procés, i a la qual podria acollir-se. Es tracta de Víctor Verdejo, independentista de Vilanova i la Geltrú condemnat a 3 anys de presó per una protesta de Tsunami Democràtic al Camp Nou el 2019 contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes, segons ha informat Alerta Solidària. Això significa que s'atura el perill que Verdejo hagi d'ingressar a presó.
És el segon cas penal conegut que s'atura per la tramitació de la llei de l'oblit, que ha tornat al Congrés dels Diputats, després de la negativa de Junts d'aprovar la llei si no es retira l'exclusió dels delictes de terrorisme. El PSOE ha marcat que la negociació no es pot allargar més enllà del 8 de març. El primer cas va ser des del jutjat Penal 2 de Girona, que va ajornar el judici contra 4 independentistes gironins, del cas "21 Raons", del novembre passat a novembre del 2024, al·legant la llei d'amnistia.
Càstig criticat
L'Audiència de Barcelona va condemnar Verdejo per un delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat a tres anys de presó, el desembre de 2022. El tribunal va descartar el delicte de desordres públics, on se li atribuïa el llançament d’objectes contra el cordó policial. També el va fer responsable de les lesions de tres agents dels Mossos d'Esquadra, amb penes de multa i l'obligació d'indemnitzar-los en quantitats que sumen més de 8.000 euros. L’advocada de l'independentista, Norma Pedemonte, va presentar recurs contra la condemna al TSJC, que ara ha aturat la seva revisió per la llei d’amnistia. Quan es va saber la condemna, l'organització antirepressiva va criticar que "es produeix la greu circumstància en què el tribunal imposa una pena pel delicte d'atemptat superior a la demanada pel mateix Ministeri fiscal, tot acollint la modificació feta a judici per l'acusació particular, que eleva d'un a tres anys la petició de presó".
Tribunal progressista
La secció d'apel·lacions del TSJC es caracteritza per ser força progressista i rebaixa gran part de condemnes a independentistes catalans, que imposen les audiències. La majoria dels cops descarta el delicte de desordres públics si l'acusació no és prou clara i individualitzada. Això no obstant, manté les condemnes per atemptat contra l'autoritat. En el cas de Verdejo, el tribunal és format pels magistrats Àngels Vivas, Francisco Segura i María Jesús Manzano. En la providència, datada el 20 de febrer i difosa aquest dimarts, el tribunal afirma: "Tenint públic coneixement de la tramitació del projecte de llei d'Amnistia, que pot tenir incidència en la resolució d'aquest recurs, i no sent ni urgent ni preferents, s'acorda la suspensió del senyalament previst pel 27 de febrer per a la seva deliberació, votació i resolució."
Pedemonte, en el recurs, denuncia infracció de drets de Verdejo perquè se'l va acusar per delictes diferents dels inicals. I també que no se li va acceptar que la forense pogués declarar presencialment a la sala, fet que -a parer seu-va provocar un error de valoració de la prova i mala quantificació dels danys. Ara, amb la resolució, del TSJC, la causa de Verdejo queda congelada fins a l'aprovació de la llei orgànica d'Amnistia.