Nou despropòsit. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha denegat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) cobrar 336.143 euros al Departament de Presidència pels anuncis de promoció de la votació de l’1-O del 2017, amb la imatge de les vies. El raonament del tribunal és que les dues factures que va emetre TV3 al Govern per les prestacions realitzades no les pot cobrar perquè era una “actuació il·legal”, tot fent referència que el Tribunal Constitucional (TC) va prohibir tot impuls del referèndum i TV3 “admet que va ser notificada” a no fer cap actuació. La gravetat d’aquesta nova resolució és que el Tribunal Suprem va incloure aquests 336.143 euros amb altres despeses, fet que li va permetre agreujar la condemna per malversació de fons públics en concurs amb un delicte de sedició al conseller de la Presidència Jordi Turull (Junts), a qui va castigar a 12 anys de presó, i després de més de tres anys tancat, va ser indultat pel govern espanyol, com els altres vuit presos polítics. “Hola, Tribunal Supremo o Tribunal de Cuentas”, ha piulat Turull davant la notícia del TSJC. La seva defensa, per ara, no farà cap reclamació judicial.
En la resolució, la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC exposa que el Departament de la Presidència al·lega que els anuncis de l’1-O es van encarregar, que Carat i Focus en van renunciar, la campanya de Civisme es va declarar deserta, i Presidència va decidir encarregar directament a la Corporació l’emissió dels anuncis relacionats amb el referèndum de l’1-O. La resolució recull el posicionament de la Generalitat que assegura que "no es pot reclamar el pagament de dues factures anul·lades i que a més reflecteixen fets il·legals, per desobeir el TC".
No obstant això, aquesta resolució podria ajudar a rebaixar les imputacions a dos dels investigats pel jutjat d’instrucció 13 de Barcelona: Antoni Molons, llavors secretari de Difusió de Presidència, i Rosa Vidal, interventora general de la Generalitat, ara jubilada. A tots dos se’ls acusa de malversació de fons per la publicitat de l’1-O, que es xifra en 602.649 euros. A banda, la llavors vicepresidenta de la CCMA , Núria Llorach; el director de TV3, Vicent Sanchis, i el de Cataluya Ràdio, Saül Gordillo, també han estat processats per desobediència al TC per haver permès l’emissió dels anuncis a la televisió pública catalana, delicte que en aquest cas no implica penes de presó sinó inhabilitació a càrrec públic. La causa dels organitzadors de l'1-O continua aturada fins que s'aclareixi si se li ha d'unir la causa d'Exteriors.
Condemna
El Tribunal Suprem va condemnar Jordi Turull, que va assumir la direcció del Departament de la Presidència el juliol del 2017, a dotze anys de presó pel delicte de sedició en concurs amb el de malversació de fons públics. A més de la promoció del referèndum amb els anuncis de TV3, l’alt tribunal espanyol va assegurar que Turull va malversar fons perquè el seu departament va “liderar” la posada en marxa de la web www.referendum.cat i els diversos aplicatius a través del CTTI, que “no s’ha quantificat”; la campanya de registre de catalans a l’exterior, el febrer i març del 2017, amb una factura de 220.253 euros, “que no ha estat abonada"; uns 2.700 euros pel disseny de la web pactepelrefereundum.cat; la campanya de civisme de l’1-O a la CCMA, però -sosté el Suprem en la sentència- “que el seu pagament es va parar per l’expedient administratiu”, i ara el TSJC ha aclarit que no s’ha de pagar res; a més de la cartellera encarregada per 47.151 euros, tot i que alguns responsables de les impremtes van declarar en el judici que no reclamarien els diners, i finalment, l’encàrrec a Unipost per a la notificació dels nomenaments dels integrants de les meses electorals per valor de 198.871 euros, i una altra part s’imputa a la llavors consellera de Treball, Dolors Bassa, també condemnada a 12 anys de presó. Cap despesa més.