El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat aquest dimecres el recurs imposat per les patronals de l'oci nocturn Fecasarm i Fecalon contra el tancament de l'activitat dictat per la Generalitat per Cap d'Any. El passat dia 30 de desembre el tribunal ja va rebutjar suspendre el tancament de les discoteques de manera cautelaríssima. En la interlocutòria, l'alt tribunal ha al·legat que a conseqüència de l'empitjorament de les dades epidemiològiques "l'existència dels riscos per a la salut pública derivats de situacions de contacte social és indubtable" i "evident".
Els danys no eren irreparables
Davant la decisió de la Generalitat de tancar l'oci nocturn dies abans de la Nit de Cap d'Any, el sector empresarial va decidir recurrir la mesura al TSJC. Entitats com la Fecasarm van exigir a l'alt tribunal que deixés obrir l'activitat de manera cautelaríssima i van argumentar que es tracta de la nit més important de l'any per al sector. Resoldre més endavant, van argumentar, significaria que "el mal ja estarà fet". Aquest dimecres, el TSJC ha rebutjat el recurs de la patronal davant l'evidència "indubtable" i "evident" que l'oci nocturn suposava un risc per a la salut pública. A més, ha esclarit la sala, si bé no hi ha dubte que el sector ha sofert pèrdues pel tancament, en cap cas consideren que aquestes eren "irreparables", ja que es tracta de diners. Aquest és un argument que la patronal ha dit que no comparteix després de les "miserables compensacions econòmiques aprovades per la Generalitat" i que, afegeixen, no cobreixen ni l'1% de les pèrdues des de l'inici de les restriccions.
Interès públic
De la mateixa manera que ja ho va fer el 30 de desembre, els magistrats del Superior conclouen que les mesures sanitàries preses per la Generalitat protegeixen l'interès públic, i que això és d'una "entitat indubtablement major que la dels interessos que invoquen els recurrents" (danys econòmics). Un dels motius en què la Fecasarm basava la seva sol·licitud per a la suspensió de les restriccions és que eren nul·les de ple dret en considerar que Catalunya no podia dictar mesures restrictives en matèria de seguretat pública, sigui amb estat d'alarma o no, perquè és una competència exclusiva de l'Estat.
Amb tot, l'entitat haurà d'assumir les costes de fins a 2.000 euros, tal com ha dictat el tribunal. En reacció a la interlocutòria, Fecasarm ha assenyalat que acata la resolució, però ha anunciat que presentarà un recurs de reposició i ha insistit que "al marge de la il·legalitat de les mesures, aquestes són també desproporcionades, ineficaces i contraproduents". A banda de Fecasarm i Fecalon, una cinquantena de federacions de l'oci nocturn més també havien demanat al tribunal que els permeti obrir unes hores, així com els locals que no tenen pista de ball i amb un aforament limitat, als municipis on no hi hagi toc de queda.