Tsunami Democràtic pretenia aturar el Clàssic del Camp Nou amb dues pancartes gegants portades per drons. Una acció que es va veure frustrada després que les interceptessin els Mossos d'Esquadra.
En una pancarta s'hi podia llegir "Spain, sit and talk" i l'altra duia un missatge on es posava de manifest que la població catalana està sent discriminada políticament i reprimida per voler exercir drets com l'autodeterminació. Això hauria aturat el partit i canalitzat la protesta.
Així ho ha confirmat Tsunami Democràtic en una entrevista a Catalunya Ràdio en què ha assegurat que la plataforma ha fet autocrítica i ha après "dels errors d'ahir". Ara bé, la plataforma que canalitza la resposta civil a la sentència del procés assegura que "el missatge ha calat" i que s'ha assolit l'objectiu de fer difusió internacional de la crisi entre Catalunya i Espanya.
En aquest sentit, Tsunami Democràtic ha posat en valor que "tot el que està relacionat amb la implicació de la població, no ha fallat mai". Han assegurat també que sense el compromís i la participació ciutadana —que va venir de tota la geografia catalana— "ni una pancarta, ni una banda impresa hauria entrat a l'estadi i no s'hagués pogut fixar el focus mediàtic durant hores".
El pla de Tsunami Democràtic
Tsunami tenia planificada l'acció del Clàssic en diverses fases. La primera, que consideren que es va assolir amb èxit, es basava a "deixar en evidència les forces de seguretat de l'Estat" i els "mitjans patrocinats per l'Ibex". Milers d'espectadors del partit van aconseguir entrar a l'estadi cartells on es podia llegir "Spain, sit and talk", proporcionats per Tsunami.
Les altres dues fases van fallar. L'acció que involucrava diversos drons no es va arribar a dur a terme, com tampoc va poder-se projectar el partit en tres localitzacions a l'entorn del Camp Nou per tal que tothom pogués seguir-lo.
Tsunami ha descartat que aquest error tècnic fos el precursor dels aldarulls als carrers adjacents al Camp Nou. Així, la plataforma ha destacat en l'entrevista que la policia "ha tornat a carregar contra gent que no estava provocant cap tipus d'aldarull sinó exercint drets".
La plataforma —que es manté anònima des que es va presentar al públic— ha insistit també en el caràcter pacífic de les seves reivindicacions. "El caràcter no violent es manté simplement no tenint actituds violentes" ha indicat Tsunami, i ha afegint que "a les accions de Tsunami l'única violència que s'ha apreciat ha estat la policial".
La implicació del Barça
Tsunami Democràtic va demanar en reiterades i públiques ocasions al Barça que s'impliqués per fer visible el missatge "Spain, sit and talk". El club no va respondre directament, cosa que per a Tsunami evidencia "un problema dels socis i propietaris".
"Si la directiva d'una entitat tan gran, amb un compromís històric envers la democràcia, no és capaç d'assumir un missatge tan transversal i fins i tot 'tou', té un problema", ha valorat la plataforma.
Fins quan actuarà Tsunami?
Les accions de Tsunami Democràtic s'allargaran fins que hi hagi una negociació sobre el dret a l'autodeterminació, la llibertat de presos, exiliats i represaliats i el ple exercici de drets fonamentals.
Tsunami també ha reiterat que no és "una empresa amb unes persones fixes i d'estructura piramidal" i que les accions es construeixen gràcies al compromís i participació de milers de persones que confien les unes en les altres. "Gent que gràcies a aquesta confiança és capaç d'anar al Camp Nou, a l'aeroport i a les fronteres des de l'altra punta del país", ha conclòs.