Tsunami Democràtic torna a ser notícia després que el jutge de l'Audiència Nacional hagi acordat investigar el president Carles Puigdemont i imputar la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Aquest moviment ciutadà va aparèixer el 2019, just després que el Tribunal Suprem fes pública la sentència sobre el referèndum de l'1-O. Sense portaveus visibles i desvinculada dels partits polítics, la plataforma va fer servir les xarxes socials per mobilitzar centenars de milers de persones amb l'objectiu de fer una crida a la comunitat internacional, despertant una gran incògnita sobre qui es trobava darrere. Durant gairebé tres mesos, Tsunami Democràtic va moure la massa social catalana per denunciar la vulneració de drets a Catalunya, amb diverses protestes arreu del país. Algunes d'elles van ser massives, com la convocada a l'aeroport. Així van ser les mobilitzacions més massives de Tsunami Democràtic.

🔴 Negociacions per a la investidura de Sánchez, DIRECTE | Reaccions pel cas Tsunami Democràtic
 

Tsunami Democràtic: la mobilització a l'aeroport 

La primera gran acció de Tsunami Democràtic va ser aturar l'activitat de l'aeroport del Prat el 14 d'octubre de 2019. A través de Telegram, van fer una crida massiva a concentrar-se a l'aeroport, que ràpidament va ser custodiat per la policia. Per accedir a l'interior, la plataforma ciutadana va difondre bitllets d'avions perquè els manifestants els poguessin utilitzar. Així, milers de persones d'arreu de Catalunya van seguir la crida i van desplaçar-se fins al Prat per bloquejar l'accés a la infraestructura, tallant les carreteres i concentrant-se a les portes. "Tothom a l'aeroport", va ser el lema d'aquesta mobilització, que va acabar amb càrregues dels Mossos d'Esquadra i el llançament de pilotes de foam i fum contra els manifestants.

Protesta a l'aeroport del Tsunami Democràtic, 14 octubre 2019 / Foto: Sergi Alcazar

L'objectiu d'aquesta protesta era "fer sentir a tot el món" el rebuig a la sentència del procés i la "vulneració de drets que es dona a Catalunya". Si bé va ser un èxit, reunint desenes de milers de persones, Tsunami va desconvocar l'acció poques hores després de l'inici, defensant una mobilització pacífica.

'Tothom a la Jonquera': l'altra gran mobilització de Tsunami Democràtic

Un mes després de la concentració a l'aeroport, Tsunami Democràtic va tornar a passar a l'acció. Aquest cop ho va fer amb una proposta més ambiciosa: bloquejar el pas de la Jonquera. Des de primera hora de l'11 de novembre de 2019 centenars de vehicles van anar fins a la frontera amb França per iniciar la protesta, que va durar gairebé tres dies. En aquesta ocasió, la plataforma va utilitzar la seva aplicació mòbil per convocar la mobilització sota el lema 'Spain, sit and talk' per, de nou, fer "un crit a la comunitat internacional". "Avui comencem una nova forma de protesta, fent servir la tecnologia per defensar els drets i llibertats col·lectives, en lloc de la repressió i el control. Amb aquest nou paradigma, els vehicles són els protagonistes de l'acció i, per això, cal ser massius", va anunciar Tsunami Democràtic.

Tall a la Jonquera de Tsunami Democràtic / Foto: Mireia Comas

La mobilització, que es va celebrar l'endemà de les eleccions generals, va tallar primer l'AP-7 al seu pas per Pertús, fins que els manifestants van ser desallotjats. A continuació, es van desplaçar fins a l'N-II i l'AP-7 a la Jonquera i l'AP7 a l'altura de Girona, moment que es va donar per finalitzada l'acció. 

El Clàssic, el darrer escenari de Tsunami Democràtic

La darrera gran mobilització de Tsunami Democràtic va ser pel Clàssic al Camp Nou, quan desenes d'aficionats van llançar pilotes inflables grogues a la gespa de l'estadi al minut 10 de la segona part del partit Barça-Madrid, mentre es feien crits a favor de la independència i la llibertat dels presos polítics. A fora de l'estadi, també es van generar aldarulls, amb càrregues policials, que es van allargar tota la nit. Aquesta acció va ocupar les portades dels mitjans dies abans, amb por que la plataforma ciutadana boicotegés el partit. De fet, recentment l'excap de seguretat del Barça Lluís Miquel Venteo va explicar a El món a RAC1 que van aconseguir aturar una mobilització més gran pel Clàssic, desplegant un gran dispositiu policial perquè el partit es pogués disputar sense incidents.

Pancarta de Tsunami Democràtic al Clàssic / Foto: EFE