La plataforma que canalitza la resposta civil a la sentència, Tsunami Democràtic, ha trencat el silenci i ha anunciat una nova onada de protestes mentre les reclamacions majoritàries de la societat catalana no siguin ateses.
El govern espanyol ha reconegut l'existència d'un conflicte amb Catalunya però Tsunami Democràtic considera que, malgrat les promeses d'espais de diàleg, "no s'aturen les resolucions judicials, la violència estructural, ni la persecució ideològica i política".
Havent arribat a una diagnosi de la situació, la plataforma ha decidit emprendre noves accions, que s'emmarcaran en una nova fase que ells mateixos denominen "segona onada". L'objectiu d'aquesta és assolir uns objectius polítics, operatius i comunicatius concrets "en el marc dels drets, la llibertat i l'autodeterminació". D'acord amb el valors intrínsecs des de la seva fundació, Tsunami Democràtic reitera que la mobilització seguirà essent noviolenta i de desobediència civil massiva.
En el comunicat, Tsunami Democràtic ha assegurat que segueix actiu, reflexiu i propositiu, i es referma en la necessitat de treballar a mitjà i llarg termini, i ha apuntat que operarà "amb independència dels calendaris i l'agenda dels partits polítics, governs i judicatura".
A més, la plataforma ha denunciat que una part de la població catalana viu una situació de "segregació política" que s'ha de resoldre i que el projecte polític de més de dos milions de persones ha estat prohibit i perseguit.
Tsunami Democràtic ha reactivat la difusió de les seves accions quan fa pràcticament un mes de la seva última acció coincidint amb el Clàssic entre el Barça i el Reial Madrid al Camp Nou el 18 de desembre.
Autocrítica per avançar
Després de la primera fase de mobilitzacions des que es va fer pública la sentència al procés, Tsunami Democràtic ha tingut temps de fer una reflexió pausada de la situació política i ha revisat els seus encerts i errors "per convertir-los en aprenentatges" per avançar en l'eficàcia de les seves accions.
Si la convocatòria a bloquejar l'aeroport del Prat va desencadenar l'empoderament ciutadà les setmanes següents, és cert que el famós, esperat i polèmic Clàssic ajornat va acabar decebent més d'un mobilitzat. Tsunami Democràtic pretenia aturar el Clàssic del Camp Nou amb dues pancartes gegants portades per drons. Una acció que es va veure frustrada després que les interceptessin els Mossos d'Esquadra.
Ara bé, l'autocrítica no sempre és negativa. Tsunami Democràtic té el convenciment que durant aquesta primera etapa "ha contribuït a un canvi substancial de l'estat d'ànim del moviment independentista", ja que "la gent ha recuperat la iniciativa".