El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha demanat a la sala penal del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena, que no endarrereixi més la seva resposta sobre el recurs que va presentar, el 4 de juliol, contra la negativa de l’alt tribunal espanyol de concedir-li l’amnistia. El seu advocat, Jordi Pina, en un escrit presentat aquest divendres i al qual ha tingut accés ElNacional.cat, sol·licita al tribunal “el màxim impuls processal” en aquesta causa, que la llei fixa de preferent. A més, li adverteix que “davant la inexplicable passivitat” en la tramitació d’aquest recurs, “es reserva el dret a iniciar accions penals per la possible comissió del delicte de retard maliciós en la tramitació” per part del Suprem. La sala penal del Tribunal Suprem va rebutjar, l’1 de juliol, aplicar la llei de l’oblit penal a Turull, juntament amb l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers republicans Dolors Bassa i Raül Romeva, que va condemnar pel delicte de malversació 1-O i que mantenen la inhabilitació a càrrec públic fins al 2030 i el 2031, un cop el govern espanyol va derogar el delicte de sedició.
L’alt tribunal espanyol va argumentar, de forma estranya, que els líders polítics es van enriquir perquè no van pagar de la seva butxaca el Referèndum, sinó amb fons públics. Un raonament similar, i el mateix dia, va fer el jutge instructor del Suprem, Pablo Llarena, per no amnistiar el president a l’exili, Carles Puigdemont, i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, i mantenir l'ordre de la seva detenció a l'Estat espanyol. A més de no amnistiar-los, el Suprem va donar 10 dies als condemnats, així com a la resta de parts, perquè li diguessin si calia portar la norma al Tribunal Constitucional (TC), termini que va acabar aquest dijous, sense que l’alt tribunal espanyol hagi resolt res.
Resposta bloquejada
En l’escrit dirigit al Suprem, el penalista Jordi Pina informa el Tribunal Suprem que aquest dimarts li va presentar un escrit demanant l’impuls processal de les actuacions, i com aquest divendres no ha rebut cap resposta, ni tampoc ha estat proveïda la seva petició, l’adverteix que pot emprendre accions legals. I és que mentre el Suprem no respongui el recurs de súplica, Turull no pot presentar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) perquè revoqui la negativa del Suprem i el faci rectificar. A més, el mes d’agost és inhàbil en els òrgans jurisdiccionals si no hi ha un cas excepcional, com és una causa amb pres o una expulsió del país.
En el cas de Puigdemont, Comín i Puig, un cop rebin la negativa de Llarena a amnistiar-los, podran presentar recurs a la sala penal del Suprem, que segurament mantindrà aquest rebuig a amnistiar-los. És un pas obligat abans que no puguin anar al Constitucional.